Comerţul este cel mai nesigur domeniu economic din România. Aproape 40% din totalul falimentelor sînt în vînzările cu amănuntul şi comerţul en-gros. Datele apar într-un studiu Coface Romania. O explicaţie ar fi apariţia a numeroase hipermarketuri, din cauza cărora mii de magazine de bloc sau de cartier au ...
Pîinea se scumpeşte în continuare, pînă la sfîrşitul anului, costul ajungînd la o majorare de 50%. Potrivit declaraţiilor lui Dragoş Frumosu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), motivul acestei creşteri explozive este seceta cu care s-a confruntat în această vară ţara ...
Guvernul a decis ca producătorii agricoli să poată beneficia de împrumuturi pentru realizarea de investiţii în industria alimentară, agricultură, silvicultură, piscicultură şi activităţi nonagricole. Împrumuturile pot fi luate din Fondul pentru creditarea investiţiilor în agricultură. Potrivit acestei ...
Capitalul social subscris în România al companiilor olandeze a totalizat 3,2 miliarde de euro, la sfîrşitul lunii martie, în timp ce capitalul subscris austriac înregistra peste 2,1 miliarde de euro, iar cel francez şi cel german, peste 1,5 miliarde de euro, fiecare. În ceea ce priveşte ponderea ...
Aditivii care duc la creşterea nivelului hiperactivităţii se află pe lista pozitivă a UE şi sînt folosiţi şi în industria alimentară din România, după cum a declarat directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi. “Este vorba despre tartrazină (E 102), ponceau 4R (E 124) ...
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, vrea să se spele de păcatele din perioada cînd a condus Ministerul de Finanţe. De aceea, el propune adoptarea unui set de măsuri care să îi ajute pe agricultori. Remeş a precizat că a avut mai multe discuţii cu ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, pe ...
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa prin Centrul Euro Info, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Dobrich (Bulgaria) a organizat, în cadrul proiectului “Dobrogea - cooperare fără frontiere”, finanţat de UE prin Programul Phare CBC România-Bulgaria 2004, un ...
După o vară în care românii au cumpărat cu teamă pastă de dinţi ce ar fi putut proveni din lotul toxic din China, dar au stat şi cu gîndul la posibilele transporturi de carne din focarele englezeşti de febră aftoasă, acum trebuie să le fie frică şi de iaurturi. În urma unei notificări a Comisiei ...
După doar o săptămînă de cînd sindicaliştii au ameninţat cu declanşarea unor proteste de stradă, patronatele din industria alimentară încearcă reconcilierea cu Executivul şi solicită reducerea taxei pe valoarea adăugată la toate produsele pînă la 9%. Reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii ...
Folosirea colorantului alimentar suspectat că ar avea efecte cancerigene, Roşu 2G, la fabricarea anumitor tipuri de cîrnaţi şi hamburgeri va fi interzisă de UE, a anunţat, vineri, un purtător de cuvînt al Comisiei Europene. După avizul favorabil al experţilor din cele 27 de state membre Comisia va adopta ...
Nemulţumiţi de faptul că autorităţile statului refuză să rezolve problema sprijinirii producţiei autohtone, sindicaliştii din industria alimentară ameninţă cu declanşarea unor ample proteste la toamnă. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a ...
După doi ani de inundaţii catastrofale, seceta istorică ce s-a abătut asupra României a predat o lecţie dură cumpărătorilor autohtoni. Un necaz nu vine niciodată singur, iar compromiterea culturilor agricole înseamnă nu doar pîine mai scumpă din această vară, ci şi o explozie a preţurilor la ...
Din cauza temperaturilor foarte ridicate, alimentele de origine animală se pot altera mult mai repede. Producătorii din industria alimentară avertizează că nerespectarea normelor de transport şi de depozitare a produselor alimentare poate afecta calitatea acestora. Cele mai perisabile categorii sînt produsele ...
Folosirea aditivilor alimentari pe piaţa românească, celebrele E-uri, a fost o temă intens dezbătută, nu puţine fiind situaţiile în care Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară a atenţionat că aceste substanţe pot fi extrem de periculoase pentru consumatori. În urma mai multor teste ...
Procedurile de autorizare a aditivilor alimentari în statele Uniunii Europene (UE) vor fi simplificate, astfel încît aceştia nu vor mai fi folosiţi în produsele neprocesate, în timp ce îndulcitorii vor fi interzişi în alimentele destinate nou-născuţilor şi copiilor. Pe de altă parte, antioxidanţii şi ...
Fenomenul de secetă extremă cu care se confruntă România în acest an şi efectele acestui fenomen - culturi devastate de lipsa de apă implică modificări serioase din punct de vedere economic. „Nu am făcut decît un inventar al pagubelor la culturile de toamnă, iar situaţia este foarte gravă. Şi mai ...