Industria farmaceutică ar putea să scadă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O spun producătorii. În urma aplicării taxei clawback

Industria farmaceutică ar putea să scadă!

Sănătate 05 Octombrie 2011 / 00:00 475 accesări

Aplicarea taxei clawback (care se aplică tuturor medicamentelor compensate şi gratuite), nu este „văzută” deloc cu ochi buni de către producătorii de medicamente. Ei aproape că sunt convinşi că industria farmaceutică din România ar putea suferi o pierdere de circa 842 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o scădere a pieţei cu 30%, cifre obţinute în urma unui studiu de impact realizat de Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente (ARPIM). „Am făcut o simulare pe execuţia bugetară prognozată pentru 2012 şi taxa de clawback pe care ar trebui să o plătim în acest moment este de 1,7 miliarde de lei. Vom fi nevoiţi să plătim o taxă pentru venituri pe care nu le-am realizat, pentru că noua taxă clawback se aplică la preţul de vânzare al medicamentelor, care include, pe lângă preţul de producător, marja de distribuţie, adaosul farmaciilor şi TVA”, a declarat directorul executiv ARPIM, Cristian Luţan.

PRODUCĂTORII DE MEDICAMENTE: PENTRU UN MEDICAMENT ÎN VALOARE DE 100 DE LEI VÂNDUT PE PIAŢĂ, O COMPANIE VA FI OBLIGATĂ SĂ PLĂTEASCĂ O TAXĂ CLAWBACK DE 136 DE LEI, CEEA CE ESTE IMPOSIBIL DE SUSŢINUT

Reprezentanţii ARPIM susţin că noua taxă va avea şi un impact medical. „Chiar din textul ei, ordonanţa ridică acest risc major. Dacă diferenţa dintre buget şi consum este foarte mare în 2012, atunci este posibil ca unele companii să nu-şi poată îndeplini obligaţia. Neîndeplinirea obligaţiei duce la eliminarea întregului portofoliu din lista de medicamente compensate, ceea ce înseamnă că medicamentele se vor găsi în continuare, dar nu vor putea fi cumpărate de pacienţi decât cu plata integrală”, a adăugat Luţan. La rândul lor, bolnavii de cancer consideră că o consecinţă directă pe care o va avea aplicarea taxei asupra lor este reducerea accesului la medicamente. Executivul a adoptat, la 21 septembrie, ordonanţa de urgenţă privind introducerea taxei clawback pentru medicamentele a căror valoare se ridică peste bugetul alocat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Prin varianta revizuită a taxei clawback, agenţii economici care vând medicamente trebuie să achite o taxă care să acopere integral depăşirea bugetului alocat consumului de medicamente. „Contribuţiile plătite de deţinătorii autorizaţiilor de punere în piaţă a medicamentelor adunate laolaltă trebuie să acopere întreaga sumă care depăşeşte bugetul medicamentelor alocat numai din fondul naţional de asigurări de sănătate şi din fondul Ministerului Sănătăţii”, a explicat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau. Contribuţia se plăteşte trimestrial, începând cu 1 octombrie, fiecare distribuitor achitând o sumă în funcţie de cota de piaţă deţinută.



12