Industria hotelieră franceză mizează pe ecologie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Industria hotelieră franceză mizează pe ecologie

Monden 18 August 2010 / 00:00 483 accesări

Reducerea amprentei de carbon. Sobe cu lemne, saci menajeri diferenţiaţi (hârtie, plastic, sticlă) în camerele închiriate, produse locale folosite pe scară largă în bucătărie şi robinete cu debit moderat. De la hotelurile luxoase până la hanurile de provincie, industria hotelieră franceză devine tot mai ecologică, deoarece este mare consumatoare de apă, electricitate şi produce multe deşeuri, iar obiectivul este limitarea impactului pe care îl are asupra mediului şi reducerea considerabilă a emisiilor de carbon. Fouquet\'s, considerat unul dintre cele mai şic hoteluri din Paris, care a fost printre primele stabilimente franceze care şi-a făcut un bilanţ al emisiilor de carbon, are ca obiectiv reducerea emisiilor sale de CO2 cu 20% până în anul 2020. Clienţii acestui hotel vor putea închiria un automobil hibrid sau circula cu ajutorul modelului E solex, propulsat cu un motor integral electric. În hotelul Bristol din Paris, un deshidrator termic tratează deşeurile din bucătăria acestui stabiliment de trei stele, pentru a obţine apă reutilizabilă, ce poate fi folosită la spălarea podelelor, dar şi o substanţă uscată, folosită ulterior ca îngrăşământ. Astfel, costul pentru transportul deşeurilor este considerabil diminuat.

Sectorul de lux nu este singurul care a apelat la aceste măsuri, tot mai multe hoteluri din industria hotelieră franceză folosind becuri cu tensiune joasă. Grupul Temmos, care deţine cinci hoteluri de trei stele şi de patru stele în Alpi, intenţionează să obţină, pentru toate stabilimentele sale, marca Eco europeană şi marca internaţională Green Globe. În opinia reprezentanţilor World Wildlife Fund, orice demers ecologic este un lucru bun, atât timp cât este coerent şi nu este făcut în scopuri comerciale. În faţa succesului înregistrat în ultimele luni, numărul hanurilor ecologice din grupul Gîtes de France s-a dublat în ultimul an, ajungând la 100 de unităţi, iar alte 200 sunt în curs de amenajare. Industria hotelieră cunoaşte o adevărată accelerare în acest domeniu, de circa trei ani, a precizat Philippe Francois, preşedintele cabinetului Francois Tourisme, un consultant specializat în dezvoltarea durabilă din cadrul industriei hoteliere şi a turismului. Cu toate acestea, hotelierii francezi consideră că mai au multe lucruri de făcut, fiind convinşi că pentru a deveni ”virtuoşi” din punct de vedere ecologic, este nevoie de investiţii importante.

Hotel alimentat cu apă. Capitala Olandei ar putea avea, în curând, unul dintre cele mai originale hoteluri eco din lume. Acesta nu se alimentează cu energie din reţeaua publică, dar nici cu energie eoliană sau solară, ci cu cea produsă cu ajutorul apei. Hotelul de lux a fost creat de firmele olandeze de arhitectură RAU şi Powerhouse Company. Apa este, aici, o sursă de energie, căldură şi răcoare, pentru că este dotat cu generatoare ce funcţionează pe bază de oxigen -hidrogen. Hotelul H2O este încă un prototip, dar ar putea oferi o soluţie pentru un tip de construcţie responsabilă pentru risipa majoră de energie. Hotelul proiectat pentru Amsterdam este unul de lux, ce foloseşte şi alte strategii energetice, ca designul eco şi aplicaţiile inteligente, pentru a-şi reduce amprenta de carbon. Astfel, lamelele din lemn de pe faţada hotelului îl protejează de încălzirea excesivă, dar nu blochează priveliştea.

Taguri articol


12