Gianni Infantino, preşedintele FIFA, a anunțat că are un obiectiv foarte realist pentru Campionatul Mondial de fotbal din 2018: aplicarea asistenţei video în arbitraj. Fotbalul ar porni astfel pe urmele Cupei Mondiale la rugby, care foloseşte deja cu mult succes acest sistem. Infantino este optimist în ceea ce priveşte introducerea probei video şi crede că este un obiectiv realist după experienţa de la Campionatul Mondial al cluburilor, de la finalul anului 2016, unde s-a folosit pentru prima dată asistenţa video.
„Acesta este obiectivul nostru, dar sigur că, înainte de a putea folosi asistenţa video, trebuie ca International Football Association Board (n.r. - IFAB, forul care se ocupă de legile jocului de fotbal) să îşi dea acordul în martie 2018“, a explicat preşedintele FIFA la finalul adunării generale de la Londra.
Infantino a precizat şi că acest sistem va fi testat cu toţi arbitrii care se vor pregăti să oficieze la turneul final din Rusia. „În acest an vom testa toţi candidaţii pentru Campionatul Mondial. Vom organiza două seminarii pentru a-i instrui“, a mai spus Infantino.
Ovidiu Haţegan se află şi el pe lista candidaţilor care ar putea arbitra meciuri de la turneul final din Rusia. El a fost invitat de Comisia de Arbitraj a FIFA să participe la unul dintre seminariile pomenite de Infantino.
IFAB IA ÎN CONSIDERARE UN NOU SISTEM DE EXECUTARE AL LOVITURILOR DE DEPARTAJARE DE LA 11 METRI
International Football Association Board (IFAB), organismul care administrează regulile fotbalului, ia în considerare un nou sistem de executare a loviturilor de departajare din punctul de la 11 m, care se aseamănă cu tie-break-ul din tenis. Noul sistem, descris ca ABBA, ar putea intra din acest an pe ordinea de zi a propunerilor analizate de IFAB, care s-a reunit săptămâna aceasta la Londra.
Actualul sistem al loviturilor de departajare impune ca echipa A și echipa B să execute câte cinci lovituri din punctul de la 11 m, în mod alternativ, iar dacă egalitatea persistă să se continue cu serii de câte o singură lovitură de echipă, până la departajare.
IFAB a consultat statisticile care dovedesc că echipa care transformă primul penalty are 60% șanse să câștige la lovituri de departajare. Din acest motiv a apărut propunerea ca loviturile să imite succesiunea din tie-break-ul de la tenis. Echipa A trage primul penalty, apoi echipa B execută următoarele două penalty-uri, iar echipa A continuă tot cu două penalty-uri, până când fiecare echipă execută cinci penalty-uri. Propunerea are ca scop egalizarea șanselor celor două echipe de a câștiga sesiunea de lovituri de departajare.
IFAB și FIFA au confirmat că s-a renunțat la regula care impunea automat un cartonaș galben pentru un fault în careu urmat de penalty, cu condiția ca jucătorul care a faultat să fi încercat să joace mingea.