Infecţiile contractate în spitale fac şase milioane de pacienţi în Europa şi SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Infecţiile contractate în spitale fac şase milioane de pacienţi în Europa şi SUA

Monden 22 Iulie 2011 / 00:00 316 accesări

Infecţiile contractate în spitale afectează, anual, 4,5 milioane de pacienţi în Europa şi 1,7 milioane în SUA, a comunicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce a anunţat că a fost desemnat un reprezentant special pentru securitatea pacienţilor. Decesele înregistrate ca urmare a acestor infecţii se ridică la 37.000 în Europa şi 100.000 în SUA, indică statistici oficiale, dar cifrele sunt cu siguranţă subestimate. Conform celor mai recente date, infecţiile contractate în spitale afectează circa 10% dintre pacienţii din ţările dezvoltate şi 15% în regiunile în curs de dezvoltare. Dar riscul cel mai mare se concentrează în secţiile de terapie intensivă şi de neonatalogie.

Chiar şi în ţările bogate ale lumii, trei din zece pacienţi sunt afectaţi de cel puţin o infecţie legată de spital, în unităţile de terapie intensivă. În ţările dezvoltate, cele mai frecvente sunt infecţiile tractului urinar, în timp ce în statele mai sărace, sunt răspândite infecţiile asociate intervenţiilor chirurgicale, care ar putea afecta până la o treime din numărul celor spitalizaţi. Noul reprezentant special al OMS pentru securitatea pacienţilor, Liam Donaldson, a subliniat că, pentru cei internaţi, există o probabilitate de unu la zece să fie victima unui accident sau erori în cursul tratamentului, în timp ce riscul de a muri din această cauză este de un caz din 300. Liam Donaldson a fost unul dintre susţinătorii programului privind siguranţa pacienţilor, lansat în 2004 şi care include iniţiative legate de măsurile de igienă din centrele sanitare. Se doreşte şi implementarea unei liste de verificare pentru intervenţiile chirugicale, care cuprinde măsuri de prevenire înainte ca pacientul să fie anesteziat, la incizia în piele, tratamentul pacientului înainte să fie scos din sala de operaţie şi în perioada imediat postoperatorie.

Pe baza unei evaluări realizate în spitale care aplică lista de verificare amintită din Canada, Marea Britanie, Tanzania, India, Argentina şi din Arabia Saudită, s-a stabilit că în acest mod se reduce cu 33% numărul complicaţiilor postoperatorii şi cu 50% cel al mortalităţii.

Taguri articol


12