Infecţiile intraspitaliceşti din maternităţi, aproape de zero!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Subraportări sau curăţenie „bec”?

Infecţiile intraspitaliceşti din maternităţi, aproape de zero!?

Sănătate 17 August 2011 / 00:00 310 accesări

N-a trecut jumătate de an de când consilierul personal al ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Geza Molnar, vorbea despre subraportarea crasă a infecţiilor nosocomiale din spitalele din România. Şi asta în contextul în care ele au o importanţă majoră atât pentru sănătatea bolnavului tratat, cât şi pentru evitarea extinderii infecţiilor în spital, media lor fiind, în 2010, de 0,17% din totalul internaţilor, faţă de ţările din UE, unde media este de 5% - 7%. Consilierul explica faptul că prevenirea şi combaterea infecţiilor nosocomiale (intraspitaliceşti) depind exclusiv de calitatea serviciilor medicale şi, deşi nu pot fi eradicate, pot fi evitate. “Ca morbiditate şi mortalitate iatrogenă (element care desemnează o afecţiune determinată de rezultatul unui tratament cu efect nedorit sau de condiţiile de spitalizare), în România vorbim de subraportare iresponsabilă”, spunea indignat consilierul ministrului Sănătăţii. În 2010, în România au fost raportate 8.370 de infecţii nosocomiale, reprezentând 0,17% din totalul celor internaţi, respectiv 4.980.000. “Este evident o subraportare dacă privim la media ţărilor UE. Astfel, în ţările din UE, media infecţiilor nosocomiale oscilează între 5% şi 7%. În zona infecţiilor urinare, acestea ajung la 15% din totalul internaţilor, iar în secţia de anestezie terapie intensivă ajung la 20%”, a mai spus Geza Molnar.

CONSTANŢA MENŢINE SUBRAPORTĂRILE Chiar dacă şeful Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, anunţa, încă de la începutul anului, amenzi pentru neraportări ale infecţiilor nosocomiale, se pare că medicii se încăpăţânează în continuare să nu raporteze infecţiile de spital. Sau chiar ne putem mândri cu spitale impecabile la capitolul curăţenie?

ANUL TRECUT, SPITALELE CONSTĂNŢENE RAPORTAU APROAPE 40 DE INFECŢII NOSOCOMIALE

În 2010, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa era unitatea sanitară care a raportat cele mai multe asemenea infecţii intraspitaliceşti, fiind şi cea mai mare unitate sanitară din judeţ. Directorul executiv al DSPJ Constanţa, dr. Constantin Dina, declara că, din cele 30 de cazuri de la SCJU, 12 au fost înregistrate în secţia de nou-născuţi, trei la obstetrică-ginecologie, două la pediatrie, iar 13, la alte secţii. “Printre bacteriile vinovate de apariţia infecţiilor intraspitaliceşti au fost enterobacterul, klebsiella, stafilococul auriu, Escherichia colli. Cele mai multe infecţii au fost produse de enterobacter, respectiv cinci cazuri”, anunţa reprezentantul MS în teritoriu. Dr. Dina anunţa, de asemenea, o scădere chiar de patru ori a numărului infecţiilor nosocomiale, în 2010, comparativ cu 2009, la nivelul judeţului nostru. Acum, chiar dacă a trecut jumătate de an, nici pomeneală de infecţii nosocomiale raportate, de data aceasta la nivelul maternităţilor din judeţul Constanţa. „Singura maternitate care a raportat infecţii nosocomiale a fost cea a SCJU Constanţa. În mai, a raportat două cazuri de E. Colli la doi copii”, a declarat directorul DSPJ, dr. Dina. Medicii DSPJ au trecut imediat la aplicarea planului de măsuri, acestea fiind puse în aplicare, iar de atunci, medicii maternităţii constănţene declară zero infecţii de spital. În rest, spune directorul, nici pomeneală de infecţii intraspitaliceşti în maternităţile spitalelor din judeţ, situaţie aproape imposibilă, aşa cum susţin cei mai mari specialişti din lume.

SE DĂ STARTUL AMENZILOR? Reprezentantul MS în teritoriu spunea că, pentru neraportarea infecţiilor în acest an, managerii de spitale, directorii medicali, dar şi şefii de secţie se pot alege cu amenzi de până la 50 de milioane lei. “Când se raportează un caz, ei primesc un plan de măsuri de la Direcţia de Sănătate, plan pe care trebuie să-l urmeze pentru a nu mai avea probleme. Dacă-i prindem că nu raportează şi aflăm din alte surse, atunci începem să aplicăm amenzi”, anunţa directorul executiv al DSPJ Constanţa.



12