Infernul, în Grecia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Infernul, în Grecia

Externe 24 August 2006 / 00:00 995 accesări

Peste patru mii de hectare de pădure au fost distruse, 220 de pompieri, două batalioane ale armatei şi aproape 100 de voluntari au luptat cu focul în staţiunile turistice din nordul Greciei. La operaţiuni au participat vehicule ale armatei, cisterne, elicoptere şi avioane. Miercuri, după a doua noapte de luptă cu focul, pompierii au reuşit să ţină situaţia sub control. Incendiul a fost stins, după ce noaptea, flăcările au distrus aproape jumătate dintr-o staţiune aflată în regiunea Halkidiki, la numai nouă kilometri de Hanioti. Celulele de criză instituite la Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României la Atena şi Consulatul de la Salonic au luat măsuri pentru a ajuta turiştii români din regiunea turistică Halkidiki, asigurînd evacuarea unui grup de turişti din zona Kassandra. Din datele deţinute pînă în prezent rezultă că niciun român nu a fost rănit şi nu se află într-o situaţie dificilă.

Pentru a doua noapte consecutiv, turiştii şi localnicii din peninsula Halkidiki au fost nevoiţi să se adăpostească din calea flăcărilor, pentru că din cauza vîntului puternic, o mare parte din incendii au reizbucnit în ultimele ore. Focul a cuprins staţiunea Hanioti, iar pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările în zona Halkidiki şi în Peloponez, două violente incendii distrugînd deja cîteva mii de hectare de pădure şi culturi. În peninsula Kassandra din Halkidiki, pompierii luptau, ieri dimineaţă, cu flăcările extinse pe un front de trei kilometri, într-o regiune cu acces dificil. Incendiul a carbonizat peste 5.000 de hectare de pădure de pin şi culturi, precum şi cîteva zeci de clădiri, între care un hotel şi un supermarket. În peninsula Mani din sudul Peloponezului şi în departamentul Laconia, un incendiu puternic, izbucnit luni, era pe cale de a fi stins după ce a distrus mii de hectare de măslini şi de culturi, precum şi mai multe locuinţe din patru sate. Serviciile de pompieri au afirmat că o cincime din personal se luptă cu flăcările în regiuni în care accesul este dificil, fiind ajutaţi de două avioane şi două elicoptere. Rafalele de vînt s-au redus în intensitate, iar pompierii apreciază că pot stinge repede incendiul, izbucnit la Aeropolis.

De asemenea, echipele de intervenţie au reuşit să controleze un al treilea incendiu, izbucnit marţi în Arcadia, în centrul Peloponesului şi care a ars sute de hectare de păduri şi culturi în munţii Mainalo. Un elicopter încerca, miercuri dimineaţă, să stingă definitiv flăcările.

Autocar pentru românii din Hanioti

Consulatul României la Salonic a trimis, miercuri dimineaţă, la ora 8.00, un autocar de 49 de locuri la Hanioti, pentru preluarea a circa 20 de români care-şi exprimaseră dorinţa de a pleca, însă numai 16 dintre aceştia au părăsit în final staţiunea, a declarat consulul Mihaela Porime. Potrivit acestuia, este posibil ca unii cetăţeni români să fi plecat marţi, cu maşinile personale, dar dintre cei care au informat ambasada că ar dori să plece, numai cîţiva intenţionau să revină în ţară, mulţi preferînd să se îndrepte către alte staţiuni.

Ea a spus că autorităţile elene preconizează stingerea incendiului în cursul după-amiezii de miercuri, prognoza meteo este favorabilă, iar focarele sînt departe de staţiuni.

Conform Ministerului Macedoniei şi Traciei, "activitatea turistică poate fi reluată şi nu există riscuri similare în perioada imediat următoare". Autorităţile încă evaluează pagubele materiale, iar bilanţul victimelor nu s-a modificat, singura persoană care şi-a pierdut viaţa fiind un cetăţean german, care a murit înecat, în noaptea de luni spre marţi. Incendii de pădure au izbucnit, luni, în Halkidiki, în patru localităţi situate în apropierea litoralului, pe o rază de circa zece kilometri, staţiunile Pefkohori şi Polyhronos fiind cele mai afectate.

Creşteri record ale consumului de electricitate

Consumul de energie electrică în Grecia a crescut ajungînd la nivele record, marţi, pe fondul valului de căldură care a afectat ţara, experţii acuzînd edilii că au înrăutăţit situaţia. Temperaturile au atins valori de 45 de grade Celsius în Aliartos, în Grecia centrală şi de 41 de grade Celsius la Atena, aceasta fiind cea mai toridă zi a anului. Utilizarea la scară largă a aparatelor de aer condiţionat a determinat apariţia unui consum record de electricitate, guvernul dînd asigurări că reţeaua poate suporta presiunile. Deşi sistemul naţional de distribuţie a rezistat, în ansamblu, presiunilor, pe alocuri au fost înregistrate probleme. Conform presei, suburbiile din sud-estul capitalei, Glyfada, Ilioupolis şi Dafni, ar fi fost afectate de pene de curent din cauza supraîncălzirii cablurilor subterane.



12