“Înfiinţarea fondului monetar european necesită modificarea Tratatului de la Maastricht”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Înfiinţarea fondului monetar european necesită modificarea Tratatului de la Maastricht”

Externe 10 Martie 2010 / 00:00 317 accesări

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat marţi că susţine ideea unui fond monetar european, însă a subliniat că pentru înfiinţarea acestuia sunt necesare o serie de modificări ale Tratatului de la Maastricht. “Ridică multe întrebări, desigur, însă cred că ideea este bună şi interesantă”, a declarat Merkel. Ea a subliniat, însă, că realizarea unor schimbări în cadrul tratatului UE nu ar trebui să împiedice înfiinţarea noului fond. “Desigur, trebuie să ne întrebăm cine va contribui în cadrul fondului sau cât de independent va fi de Comisia Europeană. Fără schimbări aduse tratatului nu putem înfiinţa un astfel de fond”, a explicat Merkel.

Informaţia că cel mai important om politic din Germania crede că înfiinţarea unui Fond Monetar European pentru ajutarea ţărilor din zona euro ar avea nevoie de schimbarea tratatului nu va fi primită cu prea mare entuziasm de ţările UE, apreciază EUobserver. Ratificarea Tratatului de la Lisabona a fost un proces foarte dificil, în contextul în care Irlanda a respins iniţial noile reguli, iar preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, i-a înfuriat pe oficialii europeni printr-o serie de cerinţe de ultim moment. Motivul pentru care este necesară schimbarea Tratatului de la Maastricht este clauza ce prevede că un stat al zonei euro nu poate primi finanţare de urgenţă din partea celorlalte, a spus Merkel. Cancelarul german a mai spus că această nevoie de modificare a tratatului nu trebuie să descurajeze ideea unor negocieri. “Vrem să ne putem rezolva problemele în viitor fără ajutorul FMI”, a spus ea.

Oficiali frncezi au sugerat la rândul lor că va fi necesară o modificare a tratatului, ceea ce înseamnă că înfiinţarea Fondului Monetar European ar putea dura mai mulţi ani şi probabil nu va fi gata la timp pentru a ajuta Grecia să-şi rezolve probemele actuale. Chiar dacă UE dispune de un mecanism pentru ajutarea ţărilor cu probleme financiare din exteriorul zonei euro, de care au beneficiat Ungaria, Letonia şi România, ţările zonei euro nu pot primi finanţare de urgenţă din partea UE. Chiar de la înfiinţarea zonei euro, economiştii au avertizat că uniunea monetară europeană riscă să se destrame în lipsa unei uniuni fiscale şi politice.

Taguri articol


12