Înfiinţarea unui ”fond european de stabilizare”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Înfiinţarea unui ”fond european de stabilizare”

Externe 10 Mai 2010 / 00:00 335 accesări

Miniştrii din Finanţe din Zona euro s-au întâlnit duminică, la Bruxelles, pentru a discuta despre înfiinţarea unui nou mecanism de verificare, pentru a preveni extinderea crizei elene. Mecanismul, care este comparat cu un FMI european, ar fi valabil pentru cele 16 state membre ale zonei euro. Unii lideri declaraseră că vor ca detaliile proiectului să fie definitivate până în această dimineaţă, înainte de deschiderea pieţelor, dar alte ţări, precum Marea Britanie, se opun unei susţineri pe scară atât de largă.

Vineri, liderii din cele 16 ţări membre au aprobat un credit de 110 miliarde de euro pentru Grecia, susţinut de UE şi FMI. De asemenea, ei au ajuns la un acord privind paşii ce trebuie făcuţi pentru a apăra euro, accelera reducerile bugetare şi asigura controlul deficitelor. Potrivit presei, ei ar vrea să ajungă la un acord pentru un fond de circa 70 de miliarde de euro, care să fie disponibil imediat pentru ţările care se confruntă cu probleme. Deşi ajutoarele financiare sunt interzise prin tratatele de aderare la UE, CE intenţionează să folosească prerogativele în situaţii excepţionale, care au permis anterior ajutarea unor state precum Ungaria, Letonia sau România. Dar Comisia încearcă să obţină aprobare şi pentru un mecanism mult mai ambiţios, care ar putea fi folosit pentru a finanţa împrumuturi de sute de miliarde de dolari. Potrivit BBC, oficiali din Comisia Europeană au lucrat în weekend la aceste planuri. Potrivit propunerilor, CE ar urma să împrumute bani pentru mecanismul de stabilizare direct de pe pieţe, pentru a garanta împrumuturile ţărilor cu probleme. Oficialii speră ca acest sistem să împiedice criza elenă să se răspândească şi în alte ţări din zona euro care au deficite sau datorii mari şi creştere economică redusă, precum Portugalia, Spania sau Irlanda.

Deciderea contribuţiei fiecărei ţări în parte la mecanismul de stabilizare ar putea duce la obstacole. Temerile că situaţia din Grecia ar putea paraliza sistemul financiar mondial - la fel ca prăbuşirea Lehman Brothers, în urmă cu doi ani - a dus, săptămâna trecută, la o scădere a pieţelor din UE, SUA şi Asia. Într-un interviu acordat presei ruse, preşedintele american, Barack Obama, a declarat că este îngrijorat de ceea ce se întâmplă în Europa.

Ex foto - Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a fost internat, duminică, la un spital din Bruxelles, pentru că ar fi avut reacţii adverse la un medicament. El se afla la Bruxelles pentru reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro. Ministrul german de Interne era aşteptat la Bruxelles pentru a-l înlocui pe Schauble la reuniune.



12