Înfiorător! La 12 ani a născut un făt mort, după care a fugit din spital!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Spitalul de Urgență Constanța

Înfiorător! La 12 ani a născut un făt mort, după care a fugit din spital!

• Medicii spun că este în pericol pentru că ar fi trebuit să continue tratamentul. Polițiștii sunt pe urmele pacientei
Sănătate 24 Martie 2016 / 13:23 2785 accesări

Șeful Clinicii de Obstetrică - Ginecologie 1 a Spitalului Județean de Urgență Constanța, prof. univ. dr. Vlad Tica: ”(...) Este risc mare de avort, de naștere prematură, risc mare de consum al resurselor materne (...)”

Șeful Clinicii de Obstetrică - Ginecologie 1 a Spitalului Județean de Urgență Constanța, prof. univ. dr. Vlad Tica: ”(...) Este risc mare de avort, de naștere prematură, risc mare de consum al resurselor materne (...)”

Cadre medicale ale Clinicii de Obstetrică - Ginecologie (OG) 2 a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) din Constanța au rămas înmărmurite când au consultat o copilă de doar 12 ani (din localitatea Horia), însărcinată la termen, ceea ce înseamnă că la doar 11 ani a întreținut relații sexuale și a și rămas gravidă. Era plină de păduchi și abia dacă mai stătea în picioare. ”S-au impus de urgență igienizarea pacientei și operația de cezariană, pentru că avea membranele rupte. Nu se știe de când. Fătul, de 2,300 kg, era mort. Așa a ajuns la noi”, a declarat, pentru ”Telegraf”, șeful Clinicii OG 2, dr. Aneta Tomescu. Potrivit protocoalelor terapeutice, tânăra pacientă a fost supusă tratamentelor cu antibiotice. ”Noi am anunțat imediat Direcția pentru Protecția Copilului pentru a demara ancheta care se impune, însă nu după mult timp fata a fugit din spital, mai exact marți, 22 martie”, a adăugat medicul-șef. Medicii spun că pacienta este în pericol, pentru că ar mai fi trebuit să stea sub supraveghere medicală. Fata, care a ajuns la spital săptămâna trecută, a fost vizitată de mama ei. ”Ne-a spus că va lua copilul mort acasă pentru a-l înmormânta creștinește”, a adăugat dr. Tomescu. Precizăm că doar nou-născuții cu o greutate sub 500 grame sunt dați spre incinerare.

ANCHETĂ Menționăm că, pe 21 martie, părinții minorei au mers la Poliția din localitate și au dat-o dispărută. Ei le-au spus anchetatorilor unde s-ar putea afla fiica lor, și anume la domiciliul prietenului său, de 15 ani, din localitatea constănțeană Crucea. Cazul a intrat și în evidența Direcției pentru Protecția Copilului. ”Se fac demersuri. Colegii mei au încercat să o identifice, împreună cu organele de poliție, care se vor întâlni cu ea și cu ceilalți frați ai ei, pentru a vedea care sunt măsurile care se vor lua pe viitor”, a declarat, pentru ”Telegraf”, directorul adjunct al DGASPC Constanța, Mihaela Ristea. Polițiștii Secției 3 au anunțat, nu după mult timp, că fata a ajuns la Secție, unde a spus că a fost până la sora ei și că nu a fugit din spital.

SARCINĂ LA 12 ANI... Specialiștii subliniază că riscurile de sarcină la o vârstă atât de mică sunt foarte mari. ”În primul rând este riscul sarcinii, din cauza faptului că nu este maturitatea feminină obținută, este risc mare de avort, de naștere prematură, risc mare de consum al resurselor materne; și asta poate să implice fie probleme materne, fie exacerbarea altor probleme care sunt colaterale (comorbidități)”, a explicat, pentru ”Telegraf”, șeful Clinicii OG 1, prof. univ. dr. Vlad Tica. Tot el a menționat că riscul de prematuritate este mare, ceea ce înseamnă, în multe cazuri, și risc mare de mortalitate neonatală. De altfel, recent, președintele Societății Române de Ginecologie, prof. univ. dr. Nicolae Suciu, prezent la Constanța, la dezbaterea premergătoare Programului Național ”Mama și Copilul”, a făcut cunoscut faptul că sunt suntem campioni la nașterile în rândul fetelor tinere, chiar și sub 15 ani. ”Aceste tinere pot face parte dintre pacientele care nu sunt suficient de bine informate, poate altfel ar ști că nu este cel mai bine să aibă copii la 12 ani”, a adăugat prof. univ. dr. Tica. El a precizat că un risc suplimentar este constituit și de faptul că bazinul nu este suficient de maturizat; există o mare probabilitate ca mecanismul nașterii să fie blocat, să nu se poată naște pe cale vaginală. ”Din acest motiv, există o foarte mare incidență a nașterilor pe cale operatorie, prin cezariană, ceea ce impune alte riscuri, care sunt mai mari decât pe cale vaginală”, a declarat șeful Clinicii OG 1.

Taguri articol


12