O colaboratoare spaniolă a organizaţiei Médecins sans frontières (MSF) a fost repatriată la Madrid, în Spania, vineri, din cauza unei posibile expuneri la virusul Ebola în timp ce îngrijea pacienţi în Mali. ”Probabilitatea de infectare este relativ crescută”, a declarat Fernando Simon, din cadrul comitetului guvernamental care urmăreşte evoluţia virusului. Tânăra femeie este posibil să se fi contaminat după ce s-a înţepat cu un ac în timp ce îngrijea un bolnav, potrivit informaţiilor oferite de MSF. Pentru moment, femeia nu prezintă niciun simptom, dar incubaţia virusului febrei hemoragice Ebola poate dura până la 21 de zile, perioadă în care persoana va rămâne sub observaţie.
Colaboratoarea MSF, ale cărei identitate și vârstă nu au fost dezvăluite, a ajuns vineri la bordul unui avion închiriat de MSF care vine de la Bamako. Imediat a fost internată la Spitalul „Carlos al III-lea“, unde a fost internată şi infirmiera Teresa Romero, prima pacientă care a contractat virusul Ebola în afara Africii. Această femeie în vârstă de 44 de ani a ieşit din spital vindecată, la 5 noiembrie, după ce a luptat timp de o lună cu virusul.
Pe de altă parte, SUA au anunţat că vor acorda un azil provizoriu cetăţenilor din Liberia, Sierra Leone şi Guineea care locuiesc pe teritoriul american, protejându-i de o eventuală expulzare spre ţările afectate de virusul Ebola. Aceşti imigranţi, dacă vor solicita, vor putea beneficia de Statutul de Protecţie Temporară (TPS) pentru o perioadă de 18 luni, a anunţat secretarul american pentru Securitate Internă, Jeh Johnson. Pentru a fi eligibili, solicitanţii trebuie să demonstreze că rezidă în mod permanent în SUA şi sunt prezenţi fizic în această ţară în mod continuu. Aceste persoane trebuie să depună cererea în perioada 21 noiembrie 2014 - 20 mai 2015. Potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul de decese provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola a ajuns la 5.420 în opt state din Africa, din totalul de 15.145 de persoane infectate de virus.