Inflaţia întrece chiar şi cele mai optimiste prognoze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Veşti bune de la BNR

Inflaţia întrece chiar şi cele mai optimiste prognoze

Eveniment 06 Decembrie 2011 / 00:00 706 accesări

LEUL, CEL MAI STABIL DIN REGIUNE „Avem şi ştiri bune şi rele” - aşa şi-a început discursul pe tema inflaţiei guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. „Cele rele sunt că nu se pierde nicio ocazie în discursul public, dar absolut niciuna, ca să nu se discute despre majorări de preţuri. Că e vorba de câte un interes al vreunui producător care îşi face loc în televiziune sau de altceva... toate acestea arată neîncredere”, a declarat Isărescu, după care a trecut la veştile bune. Astfel, s-ar putea ca, în decembrie, inflaţia anuală să fie mai mică decât ultima prognoză a băncii centrale, în condiţiile în care chiar şi estimarea era una „optimistă”. BNR şi-a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la 3,3%, în condiţiile în care anterior estima un nivel de 4,6%. Pe de altă parte, Isărescu a spus că leul s-a dovedit relativ stabil, în condiţiile în care au fost tensiuni evidente în zona euro: „Tensiunile s-au reflectat în deprecieri mult mai importante ale monedelor din Europa estică”. De asemenea, guvernatorul BNR a precizat că rezervele valutare se menţin la nivel înalt, „chiar peste nivelul optim, dacă se are în vedere raportul între rezerve şi importuri”.

DOBÂNZILE LA LEI CONTINUĂ SĂ SCADĂ Scăderea inflaţiei aduce veşti bune şi pe piaţa bancară, unde rata dobânzilor la lei va continua, dincolo de fluctuaţii, să coboare, pe toate segmentele. „La creditele în lei nu sunt atât de pesimist cum este presa. Dacă ne uităm la trendul pe termen mai îndelungat al ratei dobânzilor la creditele în lei, mă refer la intervalul ianuarie 2009 - decembrie 2011, adică perioada pe care noi o numim de criză, scăderea este evidentă. Dacă ne uităm la mai 2010, înainte de majorarea TVA, vedem că dobânzile mai degrabă au fluctuat, deşi existau multe motive să crească, pe fondul creşterii TVA şi atmosferei dificile”, a spus Isărescu, precizând că majorarea dobânzilor, în primăvară, a fost o situaţie anormală, cauzată de intrările de capital.

NEÎNCREDERE ÎN DEZINFLAŢIE Revenind la ştirile „rele”, guvernatorul BNR a declarat că „oricărei ştiri despre preţuri i se dă o tentă negativă”, semn că lipseşte încrederea în trendul de dezinflaţie. „Că e vorba despre preţul legumelor, care nu neapărat creşte toamna, ci revine la normal, după reducerile din vară, că este vorba despre preţurile administrate, care se vor ajusta în continuare, titlurile se repetă în aceeaşi manieră - vom avea creşteri de preţuri de 10 - 20%, de câte ori este o ocazie. Fie că se descoperă o creştere de masă monetară, fie că se face câte o dezbatere pe te miri ce, eu spun că sunt suficient de multe neclarităţi în planul înţelegerii esenţei inflaţiei”, a conchis Isărescu.

Taguri articol


12