Inflaţia nu scade, se „apreciază” pe minus

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Preţurile continuă să ne facă în ciudă

Inflaţia nu scade, se „apreciază” pe minus

Eveniment 11 Iunie 2011 / 00:00 527 accesări

SCUMPIRI IMPORTANTE LA FRUCTE ŞI CARTOFI. Inflaţia a ajuns la 8,41%, în mai, preţurile de consum crescând cu 0,21% faţă de luna precedentă, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,21%, cele nealimentare cu 0,16%, iar preţurile serviciilor au avansat cu 0,36%. Ritmul de creştere a fost totuşi ceva mai mic decât prognozele analiştilor, care vedeau o rată anuală de 8,5% şi creşterea lunară de peste 0,3%. La alimente, cele mai mari creşteri de preţuri au fost la fructe proaspete (6,71%) şi cartofi (3,59%). La produsele nealimentare, cele mai ample scumpiri au fost la energia termică (0,85%) şi tutun şi ţigări (0,67%). Dintre servicii, cel mai mult s-au scumpit cele de apă, canal şi salubritate (plus 1,23%). Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), scăderi de preţuri s-au remarcat la ouă (-6,41%), ceasuri, aparate audio-video, articole sportive (-0,5%) şi chirii (-0,04%). În aceste condiţii, cei de la Banca Naţională a României (BNR) n-au putut decât să-şi revizuiască în urcare ţinta de inflaţie pentru finele anului, de la 3,6 la 5,1%.

INFLAŢIA VA SCĂDEA, DIN IULIE. „Inflaţia va mai creşte marginal până în iunie, după care ar trebui să vedem o scădere, ca urmare a dispariţiei efectului de majorare a TVA”, apreciază viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. El a reamintit că majorarea TVA nu a fost aplicată în acelaşi moment de toţi comercianţii şi producătorii autohtoni. „Unii dintre ei aveau stocuri şi, vrând să-şi conserve cota de piaţă, au întârziat aplicarea cotei de 24%. De aceea, dispariţia cotei din baza de calcul se va face în trimestrul al III-lea din 2011”, a declarat Popa, adăugând însă că presiuni pe preţurile alimentare vor continua să apară chiar şi după estomparea efectelor majorării TVA, din cauza trendului internaţional de scumpire. „Sunt şi alţi factori la mijloc. Spre exemplu, preţurile depind mult de evoluţia producţiei agricole din România. Putem să avem un an bun, care ar duce la diminuarea preţurilor, dar putem să avem o recoltă slabă, ceea ce va amplifica presiunea deja existentă a pieţelor internaţionale”, a completat oficialul băncii centrale.

COMPETITIVITATEA REDUSĂ ŢINE PREŢURILE SUS. Până acum, BNR a mizat pe aprecierea leului, pentru a ţine în frâu inflaţia, dar are şi o altă explicaţie pentru preţurile atât de mari din România. „Competitivitatea din industria românească este redusă. Producţia are costuri ridicate şi tocmai de aceea preţurile sunt ridicate. Ele acoperă lipsa competiţiei şi ineficienţa”, consideră consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.



12