Inflație în scădere în România și în majoritatea statelor UE, în luna martie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Inflație în scădere în România și în majoritatea statelor UE, în luna martie

Economie 19 Aprilie 2023 / 14:45 1430 accesări

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna martie până la 8,3%, de la 9,9% în luna februarie, în condiţiile în care în 25 de state membre, inclusiv în România, indicele preţurilor de consum a scăzut de la o lună la alta, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.

În martie, statele UE cu cele mai mari niveluri de inflație au fost Ungaria (25,6%), Letonia (17,2%) și Cehia (16,5%), în timp ce statele membre UE cu cele mai reduse rate ale inflației anuale au fost Luxemburg (2,9%), Spania (3,1%) și Olanda (4,5%).

Comparând cu luna februarie 2022, rata inflației anuale a scăzut în 25 de state membre, inclusiv în România, de la 13,4% la 12,2%, și a crescut în două state.

În zona euro, rata inflației anuale a scăzut de la 8,5% în februarie la 6,9% în martie. În schimb, statisticile Eurostat indică faptul că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după eliminarea prețurilor pentru bunurile volatile precum energia și alimentele, a continuat să crească, ajungând la 7,5% de la 7,4% în februarie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la alcool și țigări, a urcat la 5,7% de la 5,6% în luna februarie.

Inflația de bază este indicatorul monitorizat atent de BCE în luarea deciziilor sale privind politica monetară. Principala preocupare a BCE este că inflația în sectorul serviciilor, care în zona euro a atins 5,1%, este prea mare și ar putea indica faptul că salariile devin o problemă majoră în condițiile în care prețurile serviciilor sunt determinate în principal de costurile cu forța de muncă. O altă îngrijorare a BCE este că inflația alimentară continuă să accelereze și are un impact exagerat asupra percepțiilor consumatorilor despre inflație, ceea ce poate schimba comportamentul cheltuielilor și duce la cereri de creștere salarială.

Pentru România, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat anterior că rata anuală a inflației a scăzut la 14,53% în martie 2023, de la 15,5% în februarie 2023, în condițiile în care produsele alimentare s-au scumpit cu 21,56%, cele nealimentare cu 11,06%, iar serviciile cu 10,83%.



Ştiri recomandate

12