Înflorește munca la negru, noaptea, pe litoral! Câte amenzi a dat ITM-ul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie!

Înflorește munca la negru, noaptea, pe litoral! Câte amenzi a dat ITM-ul

Social 31 Iulie 2018 / 16:29 693 accesări

Dacă este vară și comerț pe litoral, este și muncă la negru. Este cunoscut faptul că cererea de forță de muncă în restaurantele, cluburile și hotelurile de pe litoral este mare, dar la fel de mare este și munca la negru. Cel mai adesea, tinerii sunt cei care acceptă acest compromis din partea patronilor. Potrivit informării Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, pe parcursul trimestrului II - 2018 s-au desfășurat campanii de control stabilite în programului cadru de acțiuni al Inspecției Muncii, atât la nivel național, cât și la nivel local stabilite de conducerea I.T.M. Constanța în colaborare cu alte instituții cum ar fi I.J.Poliția, I.J.Jandarmi, I.G.I., I.S.C.T.R.

Una dintre cele mai importante campanii de control este cea privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia, a muncii tinerilor şi copiilor. Astfel, în perioada 01.04.2018 – 30.06.2018 au fost făcute 884 de controale, au fost sancționati 183 de angajatori, aplicându-se 207 de sancțiuni din care 163 de amenzi în valoare de 4.244.900 lei. Numărul total de persoane depistate că desfășoară muncă nedeclarată este de 209.

Tot potrivit programului cadru de acțiuni aprobat de Inspecția Muncii pentru anul 2018, în această perioadă este în derulare „Campania Națională privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă în unități care desfășoară activitate pe Litoralul Mării Negre“, ocazie cu care, în data de 28 iunie, echipele de inspectori au acționat sub coordonarea directă a inspectorului general de stat – Danteș Nicolae Bratu. Controalele au avut caracter inopinat, au vizat și angajatori care desfășoară activități pe timp de noapte, acestea urmând sa fie finalizate în perioada următoare.

„Și în acest sezon vom concentra activitatea de control operativ, pe informarea lucrătorilor și angajatorilor cu privire la riscurile la care se expun și la obligațiile legale pe care le au, dar vom insista și asupra răspunderii contravenționale pentru utilizarea forței de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare. Atenționăm angajatorii care desfășoară activități în perioada sezonului estival și nu numai, să se asigure de deplina legalitate a activităților pe care le desfășoară, prin întocmirea și înregistrarea contractelor individuale de muncă, respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și instruirea corespunzătoare a pesonalului“, a declarat inspectorul general de stat.

Taguri articol


12