Info

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Info

Sport 08 August 2008 / 00:00 407 accesări

Flacăra olimpică a ajuns pe Marele Zid Chinezesc

Flacăra olimpică a fost purtată, joi, în ştafetă, pe Marele Zid Chinezesc, în prezenţa unei mulţimi importante şi entuziaste, cu o zi înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Startul traseului torţei olimpice pe cel mai cunoscut monument al Chinei a fost dat în prezenţa a sute de voluntari îmbrăcaţi în galben. “Această porţiune a Zidului este foarte grea, dar toţi oamenii ne-au încurajat, sînt entuziaşti, aşa că nu am resimţit oboseala”, a declarat Yi Na, o purtătoare a torţei. Un total de 268 de persoane urmează să participe la ştafeta torţei pe parcurul a trei orie, pe o distanţă de 14,6 km, conform agenţiei China Nouă. Mare Zid Chinezesc are o lungime de peste 7.000 km.

Boxerul campion mondial la categoria 60 kg nu se încadrează în greutate!

Deţinătorul titlului mondial la box, categoria 60 kg, britanicul Frank Gavin, nu va participa la turneul olimpic de la Beijing deoarece nu se încadrează în greutatea necesară, a anunţat antrenorul echipei de box a Marii Britanii, Terry Edwards. Gavin, care ar fi fost favorit la cîştigarea aurului olimpic, a devenit în noiembrie 2007, la Chicago, primul britanic campion mondial la box amator. „În ciuda faptului că staff-ul şi cu mine am făcut tot ce am putut la Macau, din păcate este evident că Frankie nu se va putea încadra în greutatea categoriei sale, vineri, la cîntarul oficial”, a afirmat Edwards.

Fraţii Hamm ratează Jocurile Olimpice

Gimnastul american Morgan Hamm a declarat forfait pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, din cauza unei accidentări la gleznă, la o săptămînă după abandonul fratelui său geamăn Paul. „Am această problemă medicală de anul trecut, dar situaţia s-a înrăutăţit aici la Beijing. În momentul de faţă nu pot ajunge la nivelul necesar şi acest lucru se răsfrînge asupra capacităţii mele de a contribui la îndeplinirea obiectivelor echipei”, a declarat Morgan Hamm, care acum patru ani făcea parte din echipa SUA medaliată cu argint la Atena. Campion olimpic în 2004, fratele său geamăn Paul s-a accidentat în primăvară şi a renunţat să-şi apere titlul la Beijing, considerînd că nu are condiţia fizică necesară pentru a participa. În 2000, Paul şi Morgan Hamm au devenit primii doi gimnaşti gemeni care au participat la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice.

China vrea să depăşească SUA

China ar putea detrona SUA la numărul de medalii cîştigate cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing, a afirmat preşedintele Comitetului Olimpic American (USOC), Peter Ueberroth. “Eu mă aştept ca sportivii chinezi să devină naţiunea dominantă în cursul următorilor ani. Este adevărat că nu sîntem obişnuiţi să fim perdanţi, dar ne vom acomoda şi vom face tot ce putem”, a explicat Ueberroth. De la destrămarea URSS, SUA au fost mereu în fruntea clasamentului pe medalii la Jocurile Olimpice, în 1996, 2000 şi 2004. China pare acum hotarîtă să răstoarne această hegemonie în special datorită investiţiilor în programe de detectare şi formare a campionilor de la vîrste fragede. În 2004, la Atena, americanii au cucerit 36 de titluri, cu patru mai multe decît China, şi 102 medalii în total, cu 39 mai mult decît chinezii.

Cifrele Jocurilor Olimpice

@ 302 medalii de aur, cîte una pentru fiecare probă, vor fi decernate la Olimpiadă (165 la masculin, 127 la feminin, 10 mixte).

@ 74.615 de voluntari au fost recrutaţi de Comitetul de organizare al JO, iar cel mai în vîrstă are 87 de ani.

@ 21.600 de jurnalişti din 200 de ţări sînt acreditaţi.

@ 80 de şefi de stat şi-au anunţat prezenţa la ceremonia de deschidere.

@ 6 milioane de bilete au fost vîndute până la mijlocul lunii iunie, iar restul de un milion urmau să fie puse în vînzare.

Centrul de presă

Pe 25 iulie a fost dechis oficial centrul de presă, situat în apropierea Stadionului Olimpic. Edificiul dedicat presei are patru etaje, designul său incuzînd simboluri ale culturii chineze. Centrul include birouri şi săli de conferinţă, precum şi săli de gimnastică şi masaj, saloane de frumuseţe, o poştă şi o bancă. Afişele de pe panourile de informare sînt editate în trei limbi: chineză, engleză şi franceză. În cadrul unui ghid dedicat echipelor de voluntari, care vor fi în serviciul jurnaliştilor, administraţia chineză le recomandă să nu răspundă la toate întrebările presei. “Jurnaliştii ar putea pune întrebări voluntarilor despre organizarea Olimpiadei, pentru a utiliza răspunsurile în materialele lor. Noi trebuie să fim prudenţi, deoarece răspunsurile la aceste întrebări ar putea fi folosite drept citate atribuite echipei centrului de presă”, se arată în textul dedicat voluntarilor care vor lucra la centrul de presă.

Despre Beijing

Juan Antonio Samaranch, fost preşedinte al (CIO): “Jocurile Olimpice de la Beijing vor fi cele mai bune din istoria olimpică”.

Lamine Diack, preşedintele IAAF: “Sper ca aceste Jocuri Olimpice să le ofere chinezilor şansa de a arăta cît de specială este cultura acestei ţări. Această ediţie va fi una dintre cele mai măreţe, la toate sporturile”.

Serghei Bubka,campion olimpic în 1988 la săritura cu prăjina: “Guvernul chinez a făcut o muncă extraordinară şi cred că această ediţie va fi cea mai de succes din istorie”.

John Fahey, preşedintele Agenţiei Internaţionale Antidopaj (WADA): “Oricine va încerca să trişeze sau care va trişa la Jocurile Olimpice de la Beijing va fi prins. Aceasta va fi cea mai curată Olimpiadă”.

Curiozităţi olimpice

Tom Daley este cel mai tînăr britanic calificat la Jocurile Olimpice. El are doar 13 ani şi îşi va reprezenta ţara la sărituri de la trambulina de 10 m. Puştiul teribil al săriturilor şi-a cîştigat locul la Jocurile Olimpice, după ce s-a clasat în primii şapte la turneul de calificare disputat în China.

Australianul Laurie Lever va debuta la Olimpiadă la vîrsta de 60 de ani, el urmînd să concureze în cadrul probei de echitaţie.

Baseball-ul şi softball-ul îşi vor face la Beijing ultima apariţie la Jocurile Olimpice. Începînd de la Londra, din 2012, cele două sporturi vor dispărea din program.

Statul polinezian Tuvalu, cu o suprafaţă de numai 26 km pătraţi, va participa în premieră la o ediţie a Jocurilor Olimpice, urmînd să fie reprezentat la Beijing de o delegaţie formată din două atlete şi un halterofil.

O altă naţiune care va participa în premieră este Insulele Marshall, care încă nu a anunţat cîţi sportivi are calificaţi.

La Jocurile Olimpice din 2004, statele Muntenegru şi Serbia au participat împreună cu o singură delegaţie, pe atunci a Serbiei şi Muntenegrului. La această ediţie ele vor concura separat.

Comitetul Olimpic Columbian a anunţat că va avea cea mai mare delegaţie din istoria ţării la Olimpiada de la Beijing, un număr de 64 de sportivi urmînd să concureze la competiţia din China.

Taguri articol


12