Internaţionalii olandezi vor avea două zile de repaus total înaintea finalei
Selecţionerul Olandei, Bert van Marwijk, a decis să renunţe la antrenamente în zilele de miercuri şi joi, preferând să le acorde jucătorilor săi două zile de repaus total înaintea finalei de duminică. Dacă vor dori, jucătorii se vor putea antrena în sala de fitness a hotelului din Johannesburg, unde sunt cazaţi. Următorul antrenament este programat vineri dimineaţă, pe terenurile de la universitatea Wits University.
Entuziasm în presa olandeză
Presa olandeză este entuziasmată de calificarea reprezentativei antrenate de Bert van Marwijk în finala CM 2010, prima şansă a batavilor, după 32 de ani, de a câştiga trofeul. “FINALA” a titrat cotidianul Telegraaf, prezentînd imaginea unui leu, simbolul Olandei, şi o fotografie cu momentul în care atacantul Arjen Robben a înscris. „Olanda a trebuit să aştepte 32 de ani acest moment”, menţionează sursa citată. „În sfârşit, idoli pentru generaţia noastră leneşă”, notează şi jurnalul NRC Next, care publică, de asemenea, o fotografie cu Robben. „Încă o victorie şi Oranje sunt campioni”, adaugă cotidianul olandez. Ziarele din Olanda au paginile pline cu fotografii ale suporterilor în delir, iar jurnalul Volkskrant a publicat, pe prima pagină, o poză a căpitanului naţionalei, Giovanni van Bronckhorst, sub titlul „Oranje din nou în finală, după 32 de ani”.
Van Marwijk îşi doreşte Germania în finală
Selecţionerul Olandei, Bert Van Marwijk, a declarat că ar fi senzaţional dacă echipa sa va întâlni în finală reprezentativa Germaniei. Cele două naţionale s-au mai întâlnit în finala CM din 1974, când Germania (pe atunci Republica Federală Germană) a învins cu 2-1. „Spania joacă fotbalul cel mai bun dintre toate echipele, dar Germania este cea mai bună de la acest turneu. Nu aş spune că prefer o anumită echipă. Ar fi bine să întâlnim Spania, pentru că avem un stil de joc asemănător. Dar să întâlnim Germania ar fi senzaţional, să ne revanşăm după finala din 1974”, a declarat Marwijk. „În 1974, Olanda a jucat bine, dar a pierdut. Ar fi trebuit să învingem atunci. Era o generaţie unică, cu Cruyff. Este extraordinar că am ajuns din nou în finală”, a adăugat el.
Uruguay a pierdut cu multă demnitate, spune preşedintele ţării
„A fost un meci foarte frumos. Încă cinci minute şi am fi putut egala. Am pierdut cu multă demnitate. Este incredibil, băieţii au fost remarcabili”, a declarat preşedintele Uruguayului, Jose Mujica. El a asistat la meci într-o sală din Montevideo, împreună cu mai mulţi miniştri şi aproximativ 2.000 de tineri jucători de fotbal. Jose Mujica, în vârstă de 75 de ani, este un mare amator de fotbal. El l-a sunat în timpul CM pe căpitanul Diego Lugano, înaintea fiecărui meci.
Tabarez susţine că al doilea gol al Olandei a fost din ofsaid
„Acceptăm înfrângerea, însă golul doi al Olandei a fost din ofsaid şi a venit într-un moment prost. Însă nu căutăm scuze. Când ne uităm în spate, vedem că am fost în semifinale, în primele patru echipe. Cei care ne-au învins merg în finală, însă noi ştim pe ce loc suntem în clasamentul mondial. Ni se putea cere mai mult? Golurile olandezilor sunt magnifice, al doilea a fost decisiv, dar din ofsaid. Meciul ar fi putut fi diferit. Maxi Pereira ne-a permis să credem că am putea merge în finală marcînd în prelungiri”, a declarat selecţionerul Uruguayului, Oscar Tabarez. La finalul conferinţei de presă, el a fost aplaudat de jurnaliştii sud-americani.
Paradă “portocalie” înaintea semifinalei Olanda - Uruguay
Aproximativ 20.000 de suporteri ai naţionalei Olandei s-au deplasat în cortegiu, marţi, din centrul oraşului Cape Town spre arena Green Point, unde a avut loc meciul cu Uruguay, ei fiind urmăriţi pe străzi de circa 300.000 de persoane. Parada a fost organizată de un club de suporteri ai naţionalei “Orange”. Aproximativ cinci mii de olandezi s-au deplasat la Cape Town din Olanda, iar alţii, stabiliţi în Africa de Sud, s-au alăturat compatrioţilor lor, la fel ca şi numeroşi sud-africani, susţinători ai echipei pregătite de Bert van Marwijk. Aceste parade „portocalii” sunt o tradiţie în Olanda. În timpul CM 2006, mii de fani olandezi se strângeau pe străzile din Germania şi se deplasau în grup spre arenele de fotbal înaintea fiecărui meci al echipei favorite. Oraşul Cape Town a fost fondat de un olandez, Jan van Riebeeck, în aprilie 1652, în numele Companiei Olandeze a Indiilor de Est. Membrii populaţiei albe din Africa de Sud se numeau buri, denumire care provine din limba olandeză (boer = ţăran). Burii sunt cei care au colonizat o parte a teritoriilor din sudul Africii, unde se află acum statele Africa de Sud, Namibia, Botswana şi Zimbabwe.