În această seară, de la ora 23.00, la Sao Paulo, se va disputa a doua semifinală de la Mondialul brazilian, Argentina şi Olanda urmând să lupte pentru un loc în marea finală. Finala mică este programată sâmbătă, 12 iulie, de la ora 23.00, la Brasilia, în timp ce finala mare va avea loc duminică, 13 iulie, de la ora 22.00, la Rio de Janeiro. Toate meciurile vor putea fi urmărite în transmisiune directă la TVR 1.
MESAJ DE SUSŢINERE PENTRU NEYMAR
Pe avionul oficial al selecţionatei Braziliei la Campionatul Mondial de fotbal a fost imprimat un mesaj de susţinere pentru Neymar, jucătorul-vedetă al acestei echipe, care s-a accidentat în meciul contra Columbiei şi nu va mai putea participa la restul competiţiei, a anunţat, luni, compania aeriană Gol. Vopsit în culorile selecţionatei braziliene, avionul poartă în prezent şi mesajul “eToiss”, expresie frecvent folosită de Neymar cu prietenii săi pe reţelele sociale. Aceasta este o adaptare a unei expresii colocviale care înseamnă “noi suntem”, întrebuinţată mai ales de tinerii brazilieni pentru a-şi exprima încrederea în colegi şi prieteni. La acest mesaj a recurs şi preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, pentru a-l încuraja pe Twitter pe marele jucător. La fel au procedat şi alţi mii de suporteri brazilieni. În plus, la semifinala disputată aseară pe „Estadio Mineirao“ din Belo Horizonte, între Brazilia şi Germania, au fost distribuite suporterilor selecţionatei ţării gazdă a turneului final 60.000 de măşti de carton cu chipul lui Neymar, vedeta brazilienilor.
PREŞEDINTELE BRAZILIEI VA ÎNMÂNA TROFEUL CÂŞTIGĂTOAREI
Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a anunţat că va înmâna trofeul câştigătoarei Cupei Mondiale, după finala care va avea loc duminică seară, la Rio de Janeiro, pe stadionul “Maracana”. „Voi înmâna câştigătorilor trofeul Cupei Mondiale. Sper că Brazilia va câştiga”, a scris Rousseff pe pagina de Facebook a Preşedinţiei Braziliei.
NICIUN CAZ DE DOPAJ LA TURNEUL FINAL DIN BRAZILIA
Doctorul Michel D’Hooghe, preşedintele comitetului medical al FIFA, a anunţat luni că niciun caz de dopaj nu a fost depistat la Mondialul 2014 din Brazilia, după controalele efectuate asupra tuturor jucătorilor prezenţi la turneu. „Am efectuat controale asupra a 736 de jucători prezenţi la Mondialul din Brazilia şi toate eşantioanele au fost negative, nu există niciun caz de dopaj”, a indicat dr. D’Hooghe în faţa presei, la Rio de Janeiro. Cei 736 de jucători participanţi la Mondial au fost supuşi unor controale urinare şi sanguine înaintea sau în timpul competiţiei. Doar 62 de jucători (8,5 la sută) nu au fost testaţi înaintea turneului, dar aceștia au fost supuşi controlului în timpul competiţiei, a precizat dr. D’Hooghe.
MONDIALUL BRAZILIAN, AL DOILEA CA MEDIE DE SPECTATORI
Mondialul brazilian este al doilea ca medie de spectatori, 52.762 de persoane asistând în medie la un meci, faţă de 52.491 la ediţia din 2006, care a avut loc în Germania, a anunţat FIFA. Cea mai mare medie de spectatori, 68.991, a fost înregistrată la turneul final găzduit de SUA, în 1994. “Cred că acel record va rămâne în picioare câtva timp datorită capacităţii uriaşe a stadioanelor din SUA”, a declarat purtătoarea de cuvânt a FIFA, Delia Fischer. 3.165.693 de spectatori au fost la cele 60 de meciuri de până acum, patru partide rămânând de disputat. Până acum, 98,3% din capacitatea stadioanelor a fost ocupată. La prima Cupă Mondială găzduită de Brazilia, în 1950, cele 22 de meciuri au fost urmărite de un total de 1.045.246 de spectatori, medie de 47.511 pe meci, care a fost un record până la Mondialul 1966, din Anglia, cu 32 de meciuri.
INVENTATORUL SPRAYULUI PENTRU LOVITURILE LIBERE NU ESTE INTERESAT DE PROFIT
Inventatorul sprayului pentru marcarea zidului la loviturile libere, brazilianul Heine Allemagne, în vârstă de 43 de ani, a declarat că nu este interesat de profit, pentru el fiind esenţială desfăşurarea jocului în cele mai bune condiţii. Folosit în premieră la turneul final al CM, acest spray costă aproximativ cinci dolari, iar FIFA a comandat 320 de sprayuri pentru cele 64 de meciuri ale Mondialului brazilian. Sprayul, ale cărui urme dispar după câteva secunde, este folosit la marcarea locului la care trebuie să stea zidul format de jucători la loviturile libere, distanţa regulamentară fiind de de 9,15 metri faţă de minge. Astfel, au fost evitate discuţiile dintre arbitri şi jucători în legătură cu distanţa la care trebuie să se aşeze zidul. Allemagne a acordat FIFA dreptul de liberă folosire a invenţiei sale la turneul final, dorinţa sa fiind de a-i ajuta pe arbitri.