Programul meciurilor din weekend la CM de fotbal din Brazilia (ora de start - ora României, meciurile vor putea fi urmărite în transmisiune directă la TVR 1)
sâmbătă, 14 iunie, ora 19.00: Columbia - Grecia (Grupa C, la Belo Horizonte)
sâmbătă, 14 iunie, ora 22.00: Uruguay - Costa Rica (Grupa D, la Fortaleza)
duminică, 15 iunie, ora 1.00: Anglia - Italia (Grupa D, la Manaus)
duminică, 15 iunie, ora 4.00: Coasta de Fildeş - Japonia (Grupa C, la Recife)
duminică, 15 iunie, ora 19.00: Elveţia - Ecuador (Grupa E, la Brasilia)
duminică, 15 iunie, ora 22.00: Franţa - Honduras, (Grupa E, la Porto Alegre)
luni, 16 iunie, ora 1.00: Argentina - Bosnia & Herţegovina (Grupa F, la Rio de Janeiro)
PROBLEME CU SUPRAFAŢA DE JOC LA MECIUL ANGLIA - ITALIA
Gazonul arenei „Amazonia“ din Manaus, pe care se va juca, în noaptea de sâmbătă spre duminică, meciul Anglia - Italia, nu îndeplineşte condiţiile pentru o partidă din cadrul Cupei Mondiale, potrivit Sindicatului Jucătorilor Profesionişti (FIFPRO). „Jucătorii merită un teren de joc de calitate. Nu e cazul la Manaus. Nimeni nu vrea să vadă jucătorii şi spectacolul, în general, în suferinţă”, a precizat FIFPro într-un comunicat. „Nu e iarbă la Manaus”, a titrat cotidianul italian „La Repubblica“. „Gazonul este într-o stare deplorabilă”, a recunoscut îngrijitorul terenului pentru publicaţia citată. „Am început să punem în practică un plan de urgenţă pentru a-l proteja, dar nu cred că va fi într-o condiţie bună în weekend”, a adăugat el.
NORDUL COASTEI DE FILDEŞ, FĂRĂ CURENT ELECTRIC ÎN TIMPUL MECIULUI DE DESCHIDERE
Partea de nord a Coastei de Fildeş a rămas fără curent electric în timpul meciului de deschidere de la CM din Brazilia, spre consternarea iubitorilor de fotbal. „Aveam instalat un ecran uriaş. Ne pregăteam să sărbătorim şi curentul s-a întrerupt. Tot oraşul este în întuneric”, a declarat un suporter ivorian, Moise Balla, care locuieşte în oraşul Man. „De la ora 20.00 GMT (n.r. - ora începerii meciului dintre Brazilia şi Croaţia) suntem în întuneric. Nu avem nicio şansă să vedem meciul. Suntem dezamăgiţi”, s-a plâns şi un locuitor din Ferkessedougou, Hamed Tassambala. În oraşul Bouake, jumătate dintre locuitori au fost privaţi de electricitate. Directorul general al Companiei Ivoriene de Electricitate, Dominique Kakou, a declarat că un incendiu a provocat pagube la centrala Azito din Abidjan, unde de asemenea s-a semnalat o întrerupere de curent, pentru scurt timp.
BEREA ŞI COLANŢII ÎN CULORILE DRAPELULUI IRANIAN PROVOACĂ SCANDAL
Iranienii care vor să-şi susţină echipa de fotbal în timpul Campionatului Mondial din Brazilia au de acum posibilitatea să-şi cumpere colanţi pe care este imprimat drapelul iranian, la un preţ rezonabil, de circa trei euro. Această ţinută îndrăzneaţă a făcut mare vâlvă pe internet, la fel ca şi campania de publicitate pentru marca de bere germană Gaffel Kolsh, care a imprimat drapelele echipelor participante pe etichete şi pe capacele sticlelor. Conservatorilor iranieni nu le-a plăcut deloc să-şi vadă drapelul naţional pe o băutură alcoolică, consumul de alcool fiind interzis de Islam. „Aceasta este o insultă la adresa drapelului Republicii Islamice şi a numelui lui Allah (scris în mijlocul drapelului iranian)”, a declarat deputatul conservator Hamid Rasaie, care a mai spus că Ambasada Iranului în Brazilia, precum şi Federaţia Iraniană de Fotbal ar fi trebuit să se opună acestei iniţiative.
ROBOŢII CONTRIBUIE LA SECURITATEA CM 2014
Organizatorii CM 2014 au apelat inclusiv la roboţi pentru întărirea măsurilor de securitate pe durata competiţiei care a debutat joi în Brazilia. Compania americană iRobot a semnat un acord cu Guvernul brazilian pentru trimiterea a 30 de roboţi defensivi care vor fi utilizaţi în cele 12 oraşe-gazdă ale turneului final, pentru suma de 7,2 milioane dolari (5,3 milioane euro). Roboţii packBot utilizaţi pe durata Mondialului brazilian se deplasează cu ajutorul unor mici şenile, similare cu cele ale unui tanc, şi sunt manevraţi cu ajutorul unui sistem de control asemănător cu cel al jocurilor video. Acest model de robot, cu lungimea de 89 cm, lăţimea de 52 cm şi înălţimea de 18 cm, produs în 4.500 de exemplare repartizate în toată lumea, se transportă uşor şi dispune de un braţ electronic pentru manevrarea explozibililor, cu o lungime maximă de aproape 2 m şi capacitatea de a ridica o greutate de peste 13 kg. Roboţii sunt dotaţi cu camere video integrate şi sisteme audio pentru transmisii în timp real. Astfel de roboţi au mai fost utilizaţi în ancheta privind atentatele de la turnurile gemene din Statele Unite, dezactivarea bombelor în zonele de conflict sau pentru accesul în zone periculoase, precum cele de la uzina nucleară de la Fukushima.
A MURIT GYULA GROSICS
Portarul Gyula Grosics, fost campion olimpic şi finalist al Campionatului Mondial cu naţionala Ungariei, a decedat vineri, la vârsta de 88 de ani, a anunţat familia fostului sportiv. El suferea de o boală cardiacă şi a murit în somn. Grosics a fost coechipier cu Ferenc Puskas în legendara echipă a Ungariei, campioană olimpică la Helsinki în 1952 şi finalistă a CM 1954, din Elveţia (2-3 în finala cu Germania). În 1953, portarul a fost pe „Wembley“ la victoria istorică obţinută de Ungaria în faţa Angliei, scor 6-3, a doua înfrângere suferită pe teren propriu de selecţionata Albionului. Între 1947 şi 1962, Grosics a îmbrăcat de 86 de ori tricoul primei reprezentative.
S-A JUCAT FOTBAL ŞI PE ORBITĂ!
Trei astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), doi americani şi un german, au transmis mesaje de încurajare echipelor naţionale de fotbal ale ţărilor lor, după debutul CM 2014, care se desfăşoară în Brazilia, şi au schimbat câteva pase în imponderabilitate. SUA şi Germania vor fi adversare în primul lor meci la acest turneu final, pe 26 iunie, la Recife. ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 km, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute şi navigând cu viteza medie de 28.000 km/h. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.