Informaţiile confidenţiale păstrate în telefoanele inteligente sunt neprotejate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Informaţiile confidenţiale păstrate în telefoanele inteligente sunt neprotejate

Monden 20 August 2012 / 00:00 507 accesări

PAROLE NEPROTEJATE Aproape o treime din posesorii de telefoane inteligente stochează parolele de acces la conturile deschise pe reţelele sociale şi la alte servicii online pe terminalele de pe care operează. Astfel, 30% dintre utilizatori stochează pe smartphone informaţii confidenţiale, inclusiv parole de la conturile reţelelor sociale şi de la alte servicii online, în timp ce jumătate dintre aceştia folosesc dispozitivele mobile pentru a păstra fişiere foto şi video personale. În plus, aproape un sfert (21%) dintre cei chestionaţi în cadrul studiului citat au recunoscut faptul că stochează în memoria telefonului informaţii confidenţiale, precum numerele cardurilor de credit sau datele de autentificare la conturile bancare. Pentru utilizatorii de tablete, acest număr este şi mai mare, adică 28%, ceea ce denotă faptul că telefoanele inteligente şi tabletele sunt tot mai frecvent folosite în rolul de computer tradiţional.

Cercetarea publicată de Kaspersky Lab relevă faptul că dispozitivele mobile sunt foarte des utilizate ca platforme pentru jocuri: 52% dintre posesorii de iPad şi 51% dintre cei care folosesc alte tablete instalează jocuri pe acestea. Cifrele corespund procentajelor de utilizatori care practică gamingul pe smartphone-uri, excepţie făcând posesorii de Blackberry, cu numai 34% dintre aceştia. Pe de altă parte, tabletele sunt foarte populare printre iubitorii de cărţi în format electronic (e-books), iar 47% dintre persoanele participante la studiu spun că utilizează aceste dispozitive pentru a citi. De asemenea, 45% dintre utilizatori stochează e-mailuri pe smartphone-uri şi tablete, în timp ce 35% dintre tablete sunt folosite pentru corespondenţa legată de serviciu. Studiul confirmă faptul că majoritatea utilizatorilor nu văd o diferenţă foarte mare între un PC tradiţional şi un dispozitiv mobil.

Specialiştii în domeniu sfătuiesc posesorii de telefoane inteligente sau tablete să folosească o suită de securitate universală, precum Kaspersky ONE, ce poate fi instalată pe majoritatea platformelor de operare populare, atât mobile, cât şi desktop. În cadrul studiului comandat de Kasperky Lab au participat 11.000 de respondenţi din întreaga lume.

CONCURS DE ARUNCAT MOBILE Pentru cei care se pot dispensa cu uşurinţă de telefonul mobil există un concurs în Finlanda. Peste 1.000 de concurenţi s-au înscris la festivalul anual de aruncare a telefoanelor mobile. Aflat la cea de a 12-a ediţie, concursul include trei probe. La prima, concurenţii trebuie să arunce cât mai departe. La cea de a doua, sunt judecaţi mai degrabă pentru creativitate, costume şi impresia artistică, în timp ce a treia se adresează concurenţilor sub 12 ani. Cei mai mulţi dintre concurenţi spun că s-au înscris pentru că este... distractiv şi nebunesc. Organizatorii insistă însă că în spatele concursului se află motive foarte serioase. ”Se dă din ce în ce mai multă importanţă unui mediu curat şi îngrijirii Pământului. Aşa că eu cred că oamenii se gândesc cum să utilizeze telefoanele mobile vechi. Deci, din acest punct de vedere, cred că am fost pionieri în anul 2000. Dar acum a venit şi partea cu distracţia”, a declarat organizatoarea Christine Lund. Câştigătorul a fost un tânăr care a aruncat telefonul la peste 100 de metri, un nou record naţional. Tânărul a recunoscut că s-a pregătit pentru eveniment cu… câteva pahare de băutură.

Taguri articol


12