INFP vrea neapărat să elucideze misterul seismelor de la Izvoarele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

INFP vrea neapărat să elucideze misterul seismelor de la Izvoarele

Ştiință 03 Noiembrie 2015 / 20:53 1386 accesări

Specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) au venit cu o potenţială soluţie pentru satul gălăţean Izvoarele, unde săptămâna trecută au avut loc patru cutremure. Ei intenţionează să monteze două accelerometre în sat şi alte două aparate în zona limitrofă, pentru a se contura cu precizie zona în care efectele seismelor sunt amplificate. Mihai Diaconescu, specialist în seisme de la INFP, a declarat, marţi, că până săptămâna viitoare „vom instala o aparatură care să măsoare acceleraţia indusă în sol de undele seismice (...). Deci noi măsurăm această acceleraţie a vitezei particulelor solului prin intermediul acestor accelerometre care ne vor ajuta să conturăm foarte bine zona în care efectele cutremurelor sunt amplificate, pentru că nu în tot satul Izvoarele se simt cutremurele la fel. Există o anumită zonă în care cetăţenii sunt extrem de deranjaţi şi se plâng că sunt zgomote când se produce un cutremur etc.”.

ACCELEROMETRE CARE FUNCŢIONEAZĂ INDEPENDENT DE STAŢIILE SEISMOLOGICE El a precizat că s-a luat decizia de amplasare a acestor aparate în urma cutremurului de 3,1 grade pe scara Richter care a avut loc, săptămâna trecută, în zona satului Izvoarele, unde efectele cutremurelor sunt amplificate din cauza unor condiţii geologice locale, care urmează a fi stabilite. Astfel, potrivit lui Diaconescu, accelerometrele vor funcţiona până când vor măsura parametrii unui cutremur de cel puţin 2 sau 2,5 grade pe scara Richter. "Amplasarea accelerometrelor are legătură cu cutremurul de 3,1 grade pe scara Richter, care ne-a furnizat date foarte importante, ce sunt în curs de evaluare... Dacă nu se produce un cutremur, rămânem pe poziţie până când se va produce un cutremur semnificativ, adică de peste 2 - 2,5 grade, ca să putem avea o măsurătoare", a spus Diaconescu. El a afirmat că accelerometrele vor funcţiona independent de staţiile seismologice montate în zonă. "Noi luăm în considerare şi ce spun oamenii, dar ne trebuie şi confirmarea ştiinţifică. Şi asta se poate obţine doar prin măsurători. Acestea vor dura în locaţie până când vom avea un cutremur mai important, ca să ne dăm seama... Peste vreo doi ani estimăm, aşa, să avem rezultatele finale", a spus specialistul de la INFP.

Pe de altă parte, întrebat dacă exploatările petroliere din apropierea satului Izvoarele ar putea cauza fenomenele seismice, Diaconescu a răspuns că "pe plan mondial nu s-a putut stabili nicio legătură între o exploataţie de petrol şi creşterea seismicităţii în zona respectivă, se bănuieşte, se prespune...", adăugând însă că "nu se poate exclude nicio variantă".

REAMINTIM CĂ... Patru seisme, două însoţite de zgomote puternice, s-au produs, în 27 octombrie, în satul Izvoarele, din comuna gălățeană Slobozia Conachi, unde în toamna anului 2013 au avut loc peste 260 de cutremure.

Primarul comunei gălățene Slobozia Conachi, Ion Neculau, declara că marțea trecută, în jurul orei 13.30, în satul Izvoarele s-au produs două seisme cu o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, însoţite de "două bubuituri puternice", iar ulterior, la orele 16.00 şi 18.00, au avut loc alte două cutremure de intensităţi mai mici, respectiv de 2 grade pe scara Richter. „Seismele au fost resimţite de localnicii din satul Izvoarele şi de o parte din cei din satul Slobozia care sunt mai aproape de Izvoarele. Lumea s-a speriat, oamenii şi-au amintit de cutremurele din 2013. Cele două seisme de 3 grade s-au resimţit ca unele de 5 grade, pentru că epicentrul am înţeles că a fost la 5 kilometri. Curios este faptul că din nou se întâmplă în aceeaşi perioadă ca în 2013", spunea primarul comunei Slobozia Conachi, de care aparţine satul Izvoarele. El preciza că nu s-au înregistrat pagube materiale, dar a anunțat Prefectura Galaţi cu privire la seismele produse. Potrivit acestuia, în judeţul Galaţi sunt amplasate şase staţii seismice, în satele Izvoarele, Slobozia, Schela, Scânteieşti, Tătarca şi Vlădeşti. Și în 13 iulie, primarul Ion Neculau afirma că un zgomot intens, ca o bubuitură, s-a auzit în satul Izvoarele. Din 23 septembrie şi până la începutul lunii octombrie 2013, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din judeţul Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în acea perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie 2013.

Și atunci, locuitorii din zonă spuneau că seismele au fost însoţite de zgomote.

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a instalat atunci în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru localizarea cu precizie a zonei unde se produc cutremurele, precum şi echipamente de măsurare a deplasării faliilor cu rezoluţie de un milimetru. În zonă, au venit atunci și reprezentanţi ai INFP. Ministrul delegat pentru Cercetare de la acea vreme, Mihnea Costoiu, afirma că, potrivit concluziilor raportului ştiinţific, principala cauză a cutremurelor din Galaţi este una tectonică, dar pânza freatică ridicată a "amplificat" semnalul sonor şi a afectat şi mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele.



12