Înfrângere drastică a partidului de guvernământ, în Irlanda

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Înfrângere drastică a partidului de guvernământ, în Irlanda

Externe 28 Februarie 2011 / 00:00 317 accesări

Premierul irlandez în exerciţiu Brian Cowen a recunoscut usturătoarea înfrângere electorală a partidului său, Fianna Fail, în alegerile legislativele de vineri, câştigate de formaţiunea de opoziţie Fine Gael. Formaţiunea de centru, aflată la putere de 14 ani, nu a primit decât 15,1% din voturi, cel mai slab rezultat din istorie.

Legislativele au avut aspectul unui referendum asupra planului de salvare internaţional pentru Irlanda, semnat în noiembrie cu UE şi FMI, în valoare de 85 de miliarde de euro. Premierul Brian Cowen a acceptat acest program cu reticenţă, sub povara unui deficit public astronomic de 32% din Produsul Intern Brut în 2010. Apelul la ajutor străin a rănit însă mândria irlandezilor, care îşi apără puternic o independenţă dobândită scump, şi a adâncit lipsa de popularitate a partidului la putere, deja victimă a incapacităţii sale de a preveni recesiunea istorică prin care trece acest mic stat de 4,2 milioane de locuitori. Brian Cowen a fost constrâns să renunţe a se prezenta la aceste alegeri şi să părăsească şefia Fianna Fail.

Liderul partidului de opoziţie Fine Gael, Enda Kennedy, şi-a revendicat victoria în alegerile generale, spunând că a primit un mandat de a forma viitorul Guvern. „Această ţară a oferit partidului meu un sprijin masiv de a furniza un guvern stabil şi puternic”, a declarat acesta în circumscripţia sa electorală din vestul Irlandei. Săptămâna viitoare va începe discuţii provizorii cu oficialii europeni asupra unei posibile modificări a condiţiilor planului de salvare, semnat la sfârşitul lunii noiembrie cu UE şi FMI. „Acest plan este rău pentru Irlanda şi pentru Europa”, a declarat acesta într-un interviu pentru postul public de televiziune RTE, repetând un slogan folosit de multe ori în timpul campaniei electorale. Enda Kenny intenţionează să ceară şi o modificare a costurilor de restructurare a băncilor irlandeze, cerând deţinătorilor de obligaţiuni să suporte o parte din pierderi.



12