Îngheţata şi hamburgerii controlează creierul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Îngheţata şi hamburgerii controlează creierul

Monden 17 Septembrie 2009 / 00:00 403 accesări

Grăsimile din anumite alimente, în special cele din îngheţată şi din hamburgeri, odată ajunse în organism, se îndreaptă spre creier, pe care îl manipulează, suprimînd senzaţia de saţietate, potrivit unui studiu american. Odată ajunse în creier, moleculele de grăsime îl obligă să trimită anumite semnale chimice către celulele organismului, făcîndu-le să ignore, pentru cel puţin trei zile, mecanismele de suprimare a apetitului, declanşate de leptină şi insulină, cei doi hormoni asociaţi cu procesul de reglare a greutăţii corporale.

În mod normal, organismul ne avertizează atunci cînd am mîncat suficient, însă acest lucru nu se întîmplă şi atunci cînd mîncăm ceva bun, au explicat cercetătorii americani de la UT Southwestern Medical Center din Dallas. Întreaga chimie a creierului se schimbă pentru o perioadă scurtă de timp. Studiul sugerează faptul că atunci cînd mîncăm alimente bogate în grăsimi, creierul nostru este lovit cu o doză mare de acizi graşi, iar organismul devine imun faţă de insulină şi leptină. Atunci cînd creierul nu le mai spune oamenilor să se oprească din mîncat, aceştia mănîncă peste măsură. Cercetătorii au descoperit că un anumit tip de grăsime - acidul palmitic, care se găseşte în carnea de vită, unt, brînzeturi şi lapte - este deosebit de eficient în declanşarea mecanismului de apariţie a senzaţiei de saţietate.

Studiul a fost efectuat pe şoareci, însă cercetătorii afirmă că rezultatele la care au ajuns confirmă recomandările nutriţioniştilor de a limita cantităţile de grăsimi din dieta zilnică, deoarece acestea îi fac pe oameni să mănînce mai mult decît au nevoie. Studiul a constat în expunerea diferită a şoarecilor la acţiunea grăsimilor - prin injectarea diverselor tipuri de grăsimi direct în creier, prin injectarea grăsimilor în artera carotidă şi prin hrănirea artificială a animalelor printr-un tub implantat în stomac, de trei ori pe zi. Şoarecii au primit acelaşi număr de calorii şi aceeaşi cantitate de grăsimi, doar tipul grăsimilor fiind diferit. Cercetătorii au folosit acid palmitic, acid gras monosaturat şi acid oleic nesaturat, care se găseşte în măsline şi în seminţele de struguri.

Taguri articol


12