Anul viitor se împlinesc zece ani de când inginerul electrician Hans Krauss vine în România, în pitoreasca Dobroge, din dorinţa de a descoperi frumuseţile şi vestigiile care se găsesc de-a lungul şi de-a latul pământului dintre Dunăre şi Mare, dar şi din dorinţa de a dărui. Aşa s-a întâmplat şi anul acesta.
Hans Krauss a lucrat la Constanţa între anii 2002-2005, pentru Transelectrica, unde a realizat instalaţii pentru staţiile din Constanţa. Atunci l-a cunoscut pe arheologul Constantin Chera, de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care i-a devenit prieten, la fel ca şi Răzvan Popescu-Mirceni, preşedintele Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin „Oceanic Club“. După pensionare, germanul nu a uitat România, frumuseţile ei naturale, dar nici oamenii ei, mai ales pe aceia mai puţin favorizaţi de soartă, cu multiple nevoi. Săptămâna trecută, neamţul îndrăgostit de România s-a întors din nou în Dobrogea, pentru a-şi întâlni vechii prieteni şi a-şi face alţii noi. Aşa cum era firesc, paşii l-au purtat într-o zonă în care istoria milenară este la ea acasă, la Hârşova. Acolo nu a vizitat doar siturile arheologice, implicându-se ca voluntar în proiectul „European River Corridor Improvement Plans” şi avându-i ca „ghizi” pe cercetătorii dr. Constantin Nicolae şi dr. Constantin Chera, ci s-a şi implicat, aşa cum face de aproape doi ani, în acţiuni umanitare. A ajuns astfel la Serviciul Public de Asistenţă Socială din Hârşova, dar şi la grădiniţa din oraş, unde a donat jucării, CD-uri, dar şi obiecte vestimentare.
AJUTOR DE LA PRESTIGIOASA EDITURĂ AXEL SPRINGER Astfel, cu ajutorul fundaţiei „Herr Krauss fahrt raus”, ce are ca mascotă un ursuleţ, Hans a adus zâmbetul pe chipurile copiilor de la secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa, donând, totodată, articole pentru uzul medical, dar nu i-a uitat nici pe tineri, pe elevii Liceului Teoretic „George Călinescu”, cărora le-a îmbogăţit biblioteca cu cărţi, dar şi cu CD-uri în limba lui Goethe. De asemenea, darurile fundaţiei „Herr Krauss fahrt raus” au ajuns şi la „Oceanic Club“. În timpul vizitei sale, nu a uitat să-l viziteze pe micul lui prieten, Cosmin, un băieţel fără un picior, din Bărăganu.
Pentru a aduna toate aceste daruri, Hans Krauss a avut un ajutor de nădejde: 25 de tineri ucenici-voluntari de la cea mai mare companie germană, Editura Axel Springer, sub coordonarea Utei Bendixen, coordonatoarea cursurilor de formare pentru ziarişti.
„Cel mai important lucru a fost faptul că în Germania, la iniţiativa Utei Bendixen, coordonatoarea cursurilor de formare pentru ziarişti de la Editura Axel Springer, din Hamburg şi Berlin, am participat la un seminar unde le-am vorbit cursanţilor ei despre activităţile umanitare din România. Am făcut o mare acţiune, s-au colectat lucruri din casă în casă, le-am adus în casa mea, le-am selectat şi apoi le-am adus în România”, a spus Hans Krauss.