Ingredientele ascunse din mezeluri care te îmbolnăvesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Știi ce mănânci?

Ingredientele ascunse din mezeluri care te îmbolnăvesc

Ce pericole ascund etichetele mezelurilor
Sănătate 11 Noiembrie 2015 / 18:01 2302 accesări

Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în UE nu sunt etichetate corespunzător sau au ingrediente nocive pentru organism, dar care sunt ascunse prin diverse strategii. Cel puțin așa arată datele unui studiu recent realizat la nivel european. Șapte organizații membre ale BEUC (Organizația Europeană a Consumatorilor) au analizat, în perioada aprilie 2014 - august 2015, o serie de produse alimentare pe bază de carne verificând etichetele, ingredientele și prezența unor aditivi alimentari nedeclarați sau ilegali. În țara noastră, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România), membră BEUC, a analizat etichetele a 10 tipuri de salam și 20 de tipuri de specialități (bacon, șuncă, mușchi file, ceafă de porc, kaizer, jambon și pastramă). Analiza etichetelor de la fiecare tip de preparat a scos în evidență mai multe nereguli. De exemplu, datele arată că la toate produsele analizate s-a folosit drept conservant nitritul de sodiu (E250). El este un conservant care împiedică formarea microorganismelor, iar la nivelul UE, nitritul de sodiu este permis a fi utilizat numai în amestec cu sare într-o proporție de 0,0625%. Ce este mai grav e că unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

COLORANȚI OBȚINUȚI DIN INSECTE Totodată, la 40% dintre produsele analizate s-a folosit acidul carminic, un colorant roșu strălucitor care se obține dintr-o specie de insecte numită coșenila. Aditivul nu prezintă riscuri pentru sănătate dacă este utilizat în dozele admise de legislație, și anume maximum 100 g la kilogram pentru anumite tipuri de mezeluri, precum chorizo.La 33% dintre produsele analizate s-a folosit aditivul caragenan (E407), care este un gelifiant, agent de îngroșare, existând riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv. În UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluși, din motive de precauție. Potrivit rezultatelor studiului, la doar 10% dintre produsele analizate se menționează cantitatea de carne folosită la realizarea preparatului respectiv.

PREA MULTĂ SARE ÎN PREPARATELE DIN CARNE Toate produsele analizate au un conținut ridicat de sare, care variază între 2 și 5,5 grame. ”Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, preparatele din carne roșie nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC România. Mai multe informații despre concluziile testelor efectuate la nivel european găsiți pehttp://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-privind-calitatea-produselor-din-carne/MzEyLTE.html

”La alegerea unui preparat din carne roșie trebuie să aveți în vedere cantitatea de carne din respectivul produs și principalii nutrienți menționați în declarația nutrițională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi și conținutul de sare. Totodată, verificați termenul de valabilitate, aspectul produsului și condițiile de păstrare din spațiul de comercializare”, potrivit președintelui APC România.

CONTROALE MAI STRICTE Reprezentanții BEUC cer ca verificările etichetelor în cazul produselor alimentare pe bază de carne să fie mai frecvente, cu scopul de a asigura că sunt complete, corecte și nu induc în eroare consumatorii.

Taguri articol


12