ÎNGRIJORARE! Comisia Europeană SUPECTEAZĂ FRAUDE la sistemul de taxe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi instrumente de combatere

ÎNGRIJORARE! Comisia Europeană SUPECTEAZĂ FRAUDE la sistemul de taxe

Externe 11 Februarie 2018 / 12:37 717 accesări

Noile norme ale Comisiei Europene au scopul de a instaura un climat de încredere între statele membre, astfel încât acestea să poată face schimb de informaţii şi de a stimula cooperarea între autorităţile fiscale naţionale şi autorităţile de aplicare a legii. Instrumentele de combatere au fost prezentate pentru a face mai puţin vulnerabil la fraude sistemul privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) al UE şi pentru a elimina lacunele care pot conduce la fraudă pe scară largă în domeniul TVA, se arată într-un comunicat al forului comunitar. Noile măsuri ar deschide şi noi canale de comunicare şi de schimb de date între autorităţile fiscale şi organismele de aplicare a legii ale UE cu privire la activităţile transfrontaliere susceptibile de a duce la fraude în domeniul TVA. OLAF, Europol şi Parchetului European (EPPO), care a fost creat recent. Cooperarea cu organismele europene ar permite verificarea încrucişată a informaţiilor naţionale cu cazierele judiciare, bazele de date şi alte informaţii deţinute de Europol şi de OLAF, pentru a identifica adevăraţii autori ai fraudelor şi reţelele lor, informează Agerpres.

DEZVĂLUIRILE DIN PARADISE PAPERS

Cele mai prudente estimări arată că frauda în domeniul TVA poate duce la o pierdere de venituri de peste 50 miliarde de euro pe an pentru statele membre ale UE - bani care ar trebui să se îndrepte către investiţii publice în spitale, şcoli şi drumuri. Dezvăluirile din Paradise Papers au arătat din nou modul în care persoane şi societăţi înstărite folosesc mecanisme de evitare a obligaţiilor fiscale pentru a eluda normele în materie de TVA ale UE în vederea evitării plăţii impozitelor care le revin în mod echitabil. Rapoarte recente sugerează, de asemenea, că mecanismele de fraudă în domeniul TVA pot fi utilizate pentru a finanţa organizaţii criminale, inclusiv terorişti, conform comunicatului, potrivit Agerpres.

FRAUDĂ TRANSFRONTALIERĂ ÎN DOMENIUL TVA

Propunerile prezentate joi ar permite statelor membre să schimbe informaţii importante şi să coopereze mai strâns în lupta împotriva acestor activităţi. Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru moneda euro şi dialog social, a declarat: "Frauda transfrontalieră în domeniul TVA reprezintă o cauză majoră a pierderii de venituri pentru statele membre şi pentru bugetele UE. Propunerea de joi va contribui la consolidarea cooperării între instituţiile care lucrează la nivel naţional şi la nivelul UE pentru a aborda în mod eficient această problemă şi pentru a îmbunătăţi colectarea impozitelor". La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a afirmat: "Paradise Papers au arătat din nou modul în care unele persoane profită de aplicarea permisivă a normelor în materie de TVA ale UE pentru a plăti mai puţin TVA decât altele. Ştim, de asemenea, că frauda în domeniul TVA poate fi o sursă de finanţare pentru acte penale, inclusiv pentru terorism.

MĂSURI-CHEIE

Măsurile-cheie din această legislaţie includ: consolidarea cooperării între statele membre Frauda în domeniul TVA poate avea loc în câteva minute, prin urmare, statele membre trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a acţiona cât mai repede cu putinţă. Propunerea de joi prevede instituirea unui sistem online de schimb de informaţii în cadrul "Eurofisc", reţeaua existentă a UE de experţi în domeniul antifraudă. Sistemul ar permite statelor membre să prelucreze, să analizeze şi să verifice date referitoare la activităţile transfrontaliere, pentru a se asigura că riscul poate fi evaluat în modul cel mai rapid şi mai exact posibil. Pentru a spori capacitatea statelor membre de a controla aprovizionarea transfrontalieră ar fi introduse audituri comune, la care participă funcţionari din două sau mai multe autorităţi fiscale naţionale în scopul combaterii fraudei, în special în sectorul comerţului electronic. Noi competenţe ar fi, de asemenea, acordate Eurofisc pentru a coordona anchetele transfrontaliere.

Propunerile legislative vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare şi Consiliului pentru adoptare.

Taguri articol


12