Divergenţele afişate de premierul israelian, Benjamin Netanyahu şi preşedintele SUA, Barack Obama, în timpul primei lor întrevederi la Casa Albă, provoacă temeri în Israel legate de o răcire a relaţiilor cu importantul aliat american. ”Ei sînt de acord pentru a nu fi de acord. După trei ore de discuţii, nu s-au înţeles practic asupra a nimic”, a rezumat, marţi, pe prima pagină, principalul cotidian popular israelian, ”Yediot Aharonot”. Eytan Gilboa, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Bar-Ilan din Tel-Aviv şi expert în relaţiile cu SUA, apreciază că ”o nouă eră s-a deschis în relaţiile dintre Israel şi Washington. Noul preşedinte american nu arată niciun sentiment special faţă de Israel. El îşi susţine interesele şi abordarea globală privind Orientul Mijlociu, care constă în apropierea sa de lumea arabă, chiar cu preţul unei diminuări a relaţiilor privilegiate cu Israelul. Dacă Netanyahu persistă în opţiunile sale, există un risc de confruntare care s-ar traduce printr-un preţ enorm pentru Israel”.
Preşedintele Obama, care vrea să promoveze o pace regională în Orientul Mijlociu, încearcă apropierea cu ţările arabe, solicită crearea unui stat palestinian şi vrea să înceapă un dialog cu Iranul, pentru a-l convinge să renunţe la programul său nuclear. Aceste proiecte se lovesc de poziţiile premierului israelian de dreapta, care refuză ideea unui stat palestinian, vrea să continue înfiinţarea de colonii evreieşti şi consideră problema nucleară iraniană, ”o ameninţare existenţială a cărei rezolvare este prioritară”. Marţi, la postul de radio militar, Ehud Barak, ministrul israelian al Apărării, membru al Partidului Muncii, a apreciat că ”întîlnirea de la Washington marchează începutul unui dialog”. Clasa politică din Israel este totuşi destul de divizată în opiniile despre această întîlnire. Zeev Boim, deputatul partidului de opoziţie Kadima (de centru), apreciază astfel că ”Netanyahu a eşuat în misiunea sa, pierzînd ocazia să creeze legături de încredere cu preşedintele american”. Pentru deputatul din Partidul Muncii Yuli Tamir, ”ignorînd soluţia de «două state pentru două popoare» considerată de americani ca o cheie în conflictul cu palestinienii, Netanyahu compromite interesele fundamentale ale Israelului”. Colegul său din Uniunea Naţională (extremă dreapta), Arie Eldad, avertizează chiar că ”există motive reale de nelinişte, pentru că americanii se îndepărtează de angajamentul lor tradiţional de a asigura securitatea Israelului”.
Autoritatea Palestiniană a calificat, la rîndul său, drept încurajatoare declaraţiile lui Obama privind necesitatea unui stat palestinian. Dar mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fîşia Gaza, a afirmat că este vorba despre promisiuni solemne pe care nu ne bazăm prea mult.
Hezbollah avertizează Israelul
Mişcarea şiită Hezbollah este pregătită să facă faţă unui nou război cu Israelul, care pregăteşte un exerciţiu militar de amploare în mai, afirmă liderul organizaţiei extremiste, Hassan Nasrallah. ”Există posibilitatea, care nu trebuie ignorată, ca Israelul să pregătească un nou război, un război-surpriză. Cetăţenii trebuie să fie pregătiţi să facă faţă acestei situaţii. Aceste manevre militare sînt şi un mesaj puternic pentru regiune: Siria, Libanul, palestinienii şi Iranul trebuie să ştie că Israelul este pregătit să lanseze un război fără nicio ezitare. Trebuie să adoptăm măsuri preventive în perioada acestor manevre. Vom fi pregătiţi şi vigilenţi, iar dacă se gîndesc la un război-surpriză, va fi unul ratat”, avertizează liderul Hezbollah. Israelul pregăteşte un exerciţiu de alertă aeriană în perioada 31 mai - 4 iunie, de o amploare fără precedent. Forţele Aeriene israeliene au lansat, luni, un exerciţiu de mare amploare care, potrivit oficialilor militari, intră în cadrul programului anual de antrenament.
Hamas consideră că afirmaţiile lui Barack Obama sînt menite să decepţioneze lumea
Gruparea Hamas şi-a exprimat, marţi, pesimismul faţă de întîlnirea premierului Benjamin Netanyahu cu preşedintele Barack Obama, afirmînd că, deşi discuţiile celor doi lideri denotă speranţă, în realitate urmăresc doar să decepţioneze lumea. ”Remarcile lui Obama şi expresia de speranţă au urmărit să decepţioneze comunitatea internaţională cu privire la tot ce are legătură cu existenţa şi comportamentul neschimbat al entităţii rasiste şi radicale a sioniştilor”, a afirmat un purtător de cuvînt al grupării, într-o declaraţie publicată marţi. Acesta a adăugat că afirmaţiile preşedintelui american nu sînt decît ”un ansamblu de dorinţe de care gruparea îşi leagă puţine speranţe”.