ÎNGRIJORĂTOR! Mulți constănțeni ajung la doctor când rinichii sunt grav afectați!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medicii atrag atenția, dar vin și cu soluții salvatoare!

ÎNGRIJORĂTOR! Mulți constănțeni ajung la doctor când rinichii sunt grav afectați!

Sănătate 09 Martie 2017 / 15:36 5486 accesări

Șeful Clinicii de Nefrologie Constanța, conf. univ. dr. Liliana Tuță: ”(...) În ultimii ani ne confruntăm cu foarte mulți bolnavi cu insuficiență renală acută”

Șeful Clinicii de Nefrologie Constanța, conf. univ. dr. Liliana Tuță: ”(...) În ultimii ani ne confruntăm cu foarte mulți bolnavi cu insuficiență renală acută”

În ultima perioadă, tot mai mulți constănțeni ajung la doctor când rinichii lor sunt mult prea afectați, așa că funcția de substituție devine una artificială, respectiv dializa (una dintre metodele de tratament utilizate în stadiile finale ale bolilor cronice de rinichi), este semnalul de alarmă tras de către medicii nefrologi de Ziua Mondială a Rinichiului, marcată pe 9 martie. Mai exact, spune șeful Clinicii de Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța, conf. univ. dr. Liliana Tuță, pe lună intră în programul de dializă 15 - 20 de pacienți (o treime sunt pacienți noi, nu știau de boală); numărul fiind unul extrem de mare. În lume, 1 din 10 oameni suferă de o afecțiune a rinichilor și anual milioane de oameni mor ca urmare a complicațiilor cauzate de boli de rinichi.

OBEZITATEA!

De Ziua Mondială a Rinichiului, în acest an, sub sloganul ”Boala cronică de rinichi și obezitatea - Un stil de viață sănătos pentru rinichi sănătoși”, în întreaga țară au fost organizate o serie de acțiuni, astfel încât populația să conștientizeze cât de importantă este prevenția. La Constanța a fost organizată o conferință de presă, ocazie cu care au fost oferite date statistice îngrijorătoare, dar și sfaturi salvatoare pentru prevenirea bolii. ”Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea”, a spus conf. dr. Tuță. Tot șeful Clinicii de Nefrologie a spus că sloganul nu a fost ales întâmplător, ci s-a ținut cont de numărul tot mai mare de obezi de la nivel mondial. ”Obezitatea se însoțește de afectarea rinichilor, dar în același timp predispune și la diabet zaharat și hipertensiune arterială, care și ele la rândul lor afectează rinichii și determină boală cronică de rinichi”, potrivit conf. dr. Tuță. Medicii nefrologi pledează pentru o alimentație sănătoasă, pentru educație. ”Ne dorim să pornim un program de educație în școli și licee în ceea ce privește boala cronică de rinichi, obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea, pentru că noi considerăm că este foarte importantă atitudinea preventivă”, adaugă conf. dr. Tuță. La rândul său, dr. Alina Stăniguț, medic nefrolog la SCJU, a vorbit despre importanța prevenirii obezității în familie, fie prin eliminarea sedentarismului, fie printr-o alimentație sănătoasă. Din păcate, în lipsa prevenției, în Clinica de Nefrologie sunt pacienți care se află în prag de dializă și de transplant renal, deci în stadii foarte tardive. ”Ne dorim, alături de medicii de familie, de cei din ambulator, să tratăm pacienții din stadii precoce. Din păcate, în ultimii ani ne confruntăm cu foarte mulți bolnavi cu insuficiență renală acută”, a adăugat șeful Clinicii.

8 REGULI DE AUR

Specialiștii recomandă ca populația să urmeze cele 8 reguli de aur: eliminați sedentarismul; păstrați-vă nivelul glicemiei și al colesterolului în limite normale; consumați o suficientă cantitate de apă; păstrați-vă nivelul tensiunii arteriale de 120/80 mmHg; adoptați o alimentație echilibrată, fără alimentate procesate; mențineți-vă o greutate corporală normală; nu fumați; reduceți pe cât posibil consumul de sare.



12