În ultimii zece ani, societatea românească a urcat constant pe scara violenței, după cum relevă cifrele prezentate marți de procurorul general al României, Augustin Lazăr, la bilanțul Ministerului Public, manifestare la care au participat șefii instituțiilor-cheie din Justiție, șeful statului, Klaus Iohannis, și ministrul Justiției, Tudorel Toader.
44 DE COPII, VIOLAȚI DE UN PĂRINTE ÎN 2016
De departe, cea mai spectaculoasă creștere a infracționalității în perioada 2007 - 2016 este cea a numărului de inculpați trimiși în judecată pentru violență în familie - 336%. Aceste cifre nu sunt însă relevante într-o analiză pertinentă a nivelului de violență din societate, având în vedere că, în trecut, abuzurile petrecute în sânul familiei nu erau aproape deloc reclamate, nici de către victime și nici de către martori. Așa încât creșterea de peste 300 la sută este posibil să se datoreze doar schimbării de percepție publică privind violențele din sânul familiei și nu să fie cauzată de o creștere reală a bătăilor, abuzurilor sau violurilor conjugale. Fie și așa, raportările privind acest gen de abuzuri sunt extrem de îngrijorătoare. Iată raportul la acest capitol, prezentat marți de Augustin Lazăr: "Datele criminologice și statistice ale Ministerului Public pentru anul 2016 ne înfățișează însă o realitate îngrijorătoare: 34 de copii au fost victime ale infracțiunii de omor săvârșite de părinții lor; 44 de minori au fost violați de unul dintre părinți; 32 de copii au fost victime ale infracțiunii de rele tratamente aplicate minorilor de către părinți; 30 de copii au fost victime ale omorului săvârșit de un frate sau o soră; 32 de soți sau soții au fost omorâți de soț/soție și 22 de părinți au fost omorâți de copiii lor. Prin urmare, aceste date statistice ne obligă la reflecție".
CREȘTERI ALE INFRACȚIONALITĂȚII PE TOATĂ LINIA ÎNTRE 2007 ȘI 2016
Revenind la analiza pe zece ani, nicio raportare nu anunță o scădere a infracționalității. "În perioada 2007 - 2016, creșterea totală a infracțiunilor contra persoanei a fost mare, de 27%. Aceste observații întăresc concluzia sporirii continue a gradului de violență în societatea românească. O altă îngrijorare legată de violența în societate o reprezintă creșterea ponderii inculpaților minori trimiși în judecată pentru astfel de infracțiuni, în pofida strădaniilor procurorilor de a aplica substitutive penale acestora", a declarat Augustin Lazăr.
În tot acest context, ponderea infracțiunilor de evaziune fiscală (3% din totalul inculpaților) este una foarte redusă. Procurorul general susține, însă, că, în realitate, infracțiunile au o pondere foarte mare, fapt ce indică unele carențe în detectarea și urmărirea penală a celor care se dedau la evaziune.