Inima lui Chopin ar putea indica adevărata cauză a morţii marelui compozitor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Inima lui Chopin ar putea indica adevărata cauză a morţii marelui compozitor

Monden 24 Iunie 2008 / 00:00 700 accesări

Păstrată în coniac de mai bine de 160 de ani şi pusă la adăpost într-unul din stîlpii unei biserici din Varşovia, inima compozitorului Frederic Chopin ar putea dezvălui adevărata cauză a morţii sale premature. Pînă în prezent se credea că Frederic Chopin, născut în 1810, în apropiere de Varşovia, a murit din cauza tuberculozei, la Paris, în 1849. Însă, cunoscuţi oameni de ştiinţă polonezi cred, în prezent, că a murit din cauza unei mucoviscidoze (fibroză chistică), o maladie genetică ce afectează grav plămînii. De altfel, aceştia ar vrea să probeze diagnosticul cu ajutorul unei analize a ADN-ului din inima compozitorului.

Profesorul Wojciech Cichy, unul dintre specialiştii polonezi în mucoviscidoză, a considerat că toate bolile de care a suferit Frederic Chopin pe parcursul vieţii arată că era purtătorul acestei maladii, ce provoacă o acumulare de mucus în plămîni. “Încă de mic copil era firav, predispus la infecţii ale plămînilor, la tuse”, a declarat acesta. Un alt simptom al bolii este faptul că, deşi adult, Frederic Chopin era în continuare foarte slab şi a murit înainte de a atinge vîrsta de 40 de ani, ca majoritatea suferinzilor de această boală. Totodată, profesorul a subliniat faptul că Chopin nu a avut copii (cunoscuţi), în ciuda relaţiei pasionale cu scriitoarea George Sand, ceea ce ar putea duce cu gîndul la o posibilă sterilitate, un alt semn al mucoviscidozei. “Dacă vom putea demonstra că Chopin a suferit de mucoviscidoză, acest lucru ar fi de mare ajutor pentru bolnavi, în special pentru copii, care vor şti că pot îndeplini ceva mare, ca şi el”, a mai explicat profesorul Cichy.

Medicii polonezi au depus o cerere oficială adresată ministrului polonez al Culturii, pentru a verifica dacă se poate găsi, printr-un test ADN, mutaţia genei CFTR, responsabilă de mucoviscidoză. Iwona Radziszewska, purtător de cuvînt al Ministerului Culturii, s-a arătat prudentă faţă de această posibilitate, declarînd că o decizie în acest sens va fi luată după analizarea mai multor studii aflate în derulare. În Polonia, Chopin este mai mult decît un compozitor celebru, fiind un erou naţional, simbol al luptei pentru libertatea ţării. Inima sa este păstrată într-o urnă de cristal zidită într-unul din stîlpii Bisericii Sfintei Cruci, edificiu baroc din capitala Poloniei. La moartea sa, conform dorinţei compozitorului, inima sa a fost scoasă din trup şi adusă la Varşovia de sora sa Ludwika, în timp ce corpul a fost înhumat la cimitirul Père Lachaise din Paris. Emigrat în Franţa, ţara natală a tatălui său, după insurecţia de la Varşovia (1830-1831) împotriva ocupanţilor ruşi, Frederic Chopin nu s-a mai întors niciodată în Polonia. Inima compozitorului a supravieţuit distrugerii masive a Varşoviei de către nazişti, graţie intervenţiei generalului SS de origine poloneză Erich von dem Bach.

Taguri articol


12