Înmormântarea Regelui Mihai I: Programul complet al funeraliilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Înmormântarea Regelui Mihai I: Programul complet al funeraliilor

Monden 16 Decembrie 2017 / 07:30 1942 accesări

Sâmbătă, REGELE MIHAI I al României va fi condus pe ultimul drum. La Palatul Regal au venit, în ultimele trei zile, peste 15.000 de oameni, unii stând ore în şir la rând pentru a aduce un ultim omagiu. Regele Mihai va fi condus pe ultimul drum, sâmbătă, şi va fi înmormântat la Curtea de Argeş, alături de regina Ana. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală din Capitală şi va fi oficiată de Patriarhul Daniel.

În programul oficial prezentat sâmbătă de Casa Regală, fostul principe Nicolae şi soţia sunt menţionaţi în componenţa convoiului care va însoţi sicriul de la Palatul Regal spre Catedrala Patriarhală. Nicolae de Roumanie Medforth Mills nu face parte însă dintre cei care vor însoţi sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai în trenul către Curtea de Argeş.

PROGRAMUL COMPLET al funeraliilor:

Ora 10.05. Sala Tronului – Reprezentanții cultelor religioase aduc un ultim omagiu Regelui Mihai.

Ora 10.10 – 10.21. Sala Tronului – Garda la catafalc a membrilor Casei Majestăţii Sale şi ai Consiliului Regal.

Ora 10.19. Sala Tronului – Garda la catafalc a patru generali ai Armatei Române.

Ora 10.21 – 10.25. Sala Tronului – Garda la catafalc a Majestăţii Sale Custodele Coroanei şi Alteţelor Lor Regale Principesa Elena, dna. Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

TVR LIVE VIDEO ONLINE înmormântarea Regelui MIHAI 1. Program special

Ora 10.25 – 10.35. Sala Tronului – Slujbă religioasă de 10 minute oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți.

Ora 10.35 – 10.43. Piața Palatului Regal – Ieşirea participanţilor din Sala Tronului în Piaţa Palatului Regal.

Ora 10.45. Piața Palatului Regal – Ieşirea sicriului (cu stindardul regal și Coroana de Oțel) din Palatul Regal spre Piața Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Sunt interpretate marşuri funebre. Încep să tragă clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

Ora 11.00. Piața Palatului Regal – Al doilea semnal funerar de trompetă marchează începerea ceremoniei religioase și militare.

Ora 11.00. Piața Palatului Regal – Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți.

Ora 11.10. Piața Palatului Regal – La încheierea serviciului religios, fără ca nimeni să-și părăsească locurile, este dat al treilea semnal funerar de trompetă.

Ora 11.10 – 11.20. Piața Palatului Regal – Afetul de tun tras de un vehicul militar vine încet spre catafalc. Muzica militară începe să cânte marșuri funebre. Cei opt militari din Brigada 30 Gardă iau sicriul de pe catafalc și îl așază pe afetul de tun. Alt militar ia crucea și se deplasează în fața afetului de tun. După ce au pus sicriul pe afetul de tun, soborul de preoți se grupează în spatele crucii și în fața afetului de tun.

Ora 11.10 – 11.20. Piața Palatului Regal – În acest interval orar, simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detașamente ale MapN (58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale) se așază în formație pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial.

În configurația finală, cortegiul va fi astfel:

Militarul cu crucea

Soborul de preoţi al Bisericii Ortodoxe Române

Afetul de tun tras de vehiculul militar

Familia Regală a României, în următoarea ordine:

Custodele Coroanei şi Principele Radu

Principesa Elena, doamna Irina Walker, Principesa Sofia, Principesa Maria

= Alteţa Sa Imperială şi Regală Georg Friedrich al Prusiei, Alteţelor Lor Imperiale şi Regale Dominic şi Emanuella de Habsburg, dl. și dna. Nicolae de Roumanie Medforth-Mills, Baronul Hanns von Holzhausen şi Baroneasa Alexandra von Holzhausen =

Muzica Militară

Detașamentul de 58 militari ai Forțelor Terestre

Detașamentul de 58 militari ai Forțelor Aeriene

Detașamentul de 58 militari ai Forțelor Navale

Detașament de elevi ai Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza

Ora 11.25. Piața Palatului Regal – Imediat ce convoiul s-a format, se pune în mișcare. Se trag clopotele de la bisericile din împrejurimi.

Ora 11.30 – 12.45 – Cortegiul funerar traversează Piața Palatului Regal și se îndreaptă pe Calea Victoriei până la Piața Națiunilor Unite apoi virează la stânga pe Splaiul Independenței și apoi, după Palatul de Justiție virează la dreapta pe Splaiul Independenței până la intrarea pe Dealul Patriarhiei.

Ora 12.40 – 12.45. Catedrala Patriarhală – Sosirea în piațeta Catedralei Patriarhale. Intrarea în catedrală se face în următoarea ordine: militarul cu crucea, soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală.

Ora 12.50 – 14.00. Catedrala Patriarhală – Slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ora 14.00. Catedrala Patriarhală – Familiile Regale străine, demnitarii străini și români ies din Catedrală și așteaptă sicriul. Ieşirea din catedrală se va face în următoarea ordine: militarul cu crucea, PF Daniel şi soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală.

Ora 14.00 – 14.05. Catedrala Patriarhală – Cortegiul va parcurge traseul pe jos până la clopotniţă, unde vor aştepta maşinile funerare. În prima mașină va fi introdusă Coroana de Oțel, iar în cea de-a doua mașină vor fi introduse sicriul (cu stindardul regal) și crucea.

Ora 14.05 – Cortegiul funebru pornește spre Gara Regală Băneasa pe traseul Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa.

Ora 14.35. Gara Regală Băneasa – La Gară, militarii Brigăzii 30 Gardă preiau sicriul și crucea și parcurg drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul și va intona marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

Ora 17.30. Gara din Curtea de Argeș – Trenul Regal sosește în Gara din Curtea de Argeș. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul și crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marșuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieșirea din gară, se vor afla în față, Garda de Onoare și Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul și apoi crucea în mașinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeș.

Ora 17.50. Catedrala din Curtea de Argeș – Sosirea la Catedrală. Coborârea sicriului din mașina mortuară purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeș.

Ora 17.50 – 18.20. Catedrala din Curtea de Argeș – Slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoți.

Ora 18.20 – 18.30. Catedrala din Curtea de Argeș – Militarii intră și preiau sicriul și crucea și se deplasează către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală urmați de cortegiul funerar. În Catedrală va intra doar Familia Regală română.

Ora 18.40. Noua Catedrală din Curtea de Argeș – În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii ies din Catedrală. În acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă. Pe acest moment vor fi intonate Imnul Național și Imnul Regal.

Ora 18.50. Catedrala din Curtea de Argeș – Semnalul de trompetă “Stingerea”. Încheierea ceremoniei funerare.

FAMILIILE REGALE ȘI DELEGAȚIILE STRĂINE PARTICIPANTE LA FUNERALIILE NAȚIONALE ALE REGELUI MIHAI I

În afară de Familia Regală a României, la funeraliile Regelui Mihai I vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne.

Vor fi prezenți:

Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei

Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei

Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg

Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei

Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei

Alteța Sa Regală Principele de Wales

Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor

Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor

Alteța Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei

Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei

Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei

Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Alexandru II al Serbiei

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Ecaterina a Serbiei

Alteța Sa Regală Ducele de Braganza

Alteța Sa Imperială și Regală Principele Georg al Prusiei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Karl al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei

Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Leka II al albanezilor

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Elia a albanezilor

Alteța Sa Serenisimă Principesa Isabelle de Liechtenstein

Alteța Sa Regală Principesa Rym a Iordaniei

Excelența Sa Șeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein

Alteța Sa Regală Marele Duce de Baden

Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă de Baden

Alteța Sa Regală Principesa Irina a Greciei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Dominic al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Emmanuella a Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei

Baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen

Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Georg al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Martin al Austriei

Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Katharina a Austriei

Alteța Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia

Alteța Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei

Alteța Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg

ASR Principesa Chantal a Franței

Baronul Francois-Xavier de Sambucy de Sorgue

Alteța Sa Principesa Anne de Ligne

Cavalerul Charles de Fabribeckers

Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud

Dr John Fruchaud

De asemenea, vor lua parte la funeralii reprezentanți ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei și Sfântului Scaun.

Vor fi prezenți:

Doamna Comisar European Corina Crețu

Domnul Zviad Dzidziguri, Vicepreședintele Parlamentului Georgiei

Domnul Talat Xhaferi, Președintele Parlamentului Republicii Macedonia

Domnul Kocho Angjushev, VicePrim-Ministru al Republicii Macedonia

Sir Alan Duncan, Ministru de Stat pentru Europa și America din Marea Britanie

Domnul Ahmet Yildiz, Ministrul Adjunct al Afacerilor Externe din Republica Turcia

E.S. Monseniorul Nikola Eterović și

E.S. Monseniorul Miguel Maury Buendía, reprezentând Sfântul Scaun



12