Înscrierile la „Spiru Haret”, ilegale?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Înscrierile la „Spiru Haret”, ilegale?

Eveniment 24 Iulie 2009 / 00:00 3965 accesări

Conducerea Universităţii „Spiru Haret” (USH) continuă să facă înscrieri, deşi reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) susţin că acest lucru este ilegal. „Universitatea Spiru Haret face înscrieri la toate facultăţile acreditate şi autorizate, precum şi la specializările şi formele de învăţămînt ale acestora”, precizează reprezentanţii instituţiei de învăţămînt într-un comunicat de presă. De cealaltă parte, ministrul Educaţiei, a declarat că USH nu mai are dreptul de a face înscrieri pentru admiterea din această toamnă pentru că nu mai figurează pe listele unităţilor de învăţămînt acreditate din acest an. După ce universitatea va aduce la MECI toate documentele solicitate, în trei zile, ministerul va promova un proiect de hotărîre de Guvern care va da dreptul instituţiei de învăţămînt superior să organizeze concurs de admitere la specializările acreditate şi autorizate provizoriu. „Pînă atunci, orice admitere este ilegală şi nerecunoscută”, au declarat oficialii MECI. La nivelul judeţului Constanţa se fac înscrieri, însă numai la formele de zi acreditate şi autorizate de MECI. „Facem înscrieri la cele două facultăţi pe care le avem în municipiul Constanţa - Facultatea de Drept şi Administraţie Publică şi Facultatea de Management Financiar Contabil la forma de învăţămînt de zi. La Centrul de învăţămînt la distanţă nu se mai fac înscrieri”, a declarat rectorul USH - Filiala Constanţa, Olga Duţu. Universitatea „Spiru Haret” este verificată în prezent de o echipă de control a Ministerului Educaţiei, care verifică situaţia cataloagelor, a înscrierilor şi a eliberării actelor de absolvire, precum şi documentele privind şcolarizarea studenţilor. De asemenea, premierul României, Emil Boc, a cerut ministrului Educaţiei să pregătească un nou set de legi privind învăţămîntul universitar, prin care să fie evitate cazuri de genul celor înregistrate la Universitatea „Spiru Haret”. Premierul a amintit totodată că pachetul de legi în domeniul educaţiei conţine sancţiuni exprese pentru depăşirea limitelor autonomiei universitare.

Ministrul Educaţiei, acuzat de discriminare

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a trimis, ieri, o plîngere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în care o acuză pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, că a discriminat absolvenţii „Spiru Haret” la examenul de titularizare. Potrivit FEN, absolvenţii de la Universitatea Spiru Haret au fost discriminaţi de două ori - atunci cînd nu au fost primiţi la examenul de titularizare, în baza unei hotărîri luate înainte cu cîteva ore de susţinerea acestuia, iar în al doilea rînd, în judeţele unde absolvenţii Spiru Haret au susţinut şi au promovat examenul de titularizare, atunci cînd aceştia nu au putut primi posturi, deoarece ministrul a modificat aplicaţia IT astfel încît să nu poată fi repartizaţi. „Ceea ce a făcut ministrul Educaţiei este clar o discriminare şi o încălcare flagrantă a legii cu atît mai mult cu cît, în declaraţiile ulterioare, fără nici un fel de nuanţare, a spus că diplomele emise de Spiru Haret sînt valide pînă la terminarea controlului. Prin deciziile luate, doamna Andronescu perpetuează starea de haos şi de incertitudine într-un sistem deja bulversat de promisiuni neonorate şi de imixtiunea permanentă a politicienilor”, spune secretarul general al FEN, Constantin Ciosu.

„Spiru Haret” se plînge la Comisia de Abuzuri din Camera Deputaţilor

Universitatea „Spiru Haret” a luat, ieri, decizia de a sesiza Comisia de Abuzuri din Camera Deputaţilor cu privire la acţiunile ministrului Ecaterina Andronescu. „Avînd în vedere prejudiciile care se aduc zecilor de mii de absolvenţi nedreptăţiţi de deciziile abuzive şi nelegale ale Ministerului Educaţiei, solicităm acestei Comisii să se întrunească în regim de urgenţă pentu analizarea acestei situaţii, pentru că avem de-a face cu o criză care necesită urgent soluţionare. Zilnic ministerul aduce prejudicii de imagine unui număr important de profesori de prestigiu şi unui număr şi mai însemnat de absolvenţi de facultate care au fost deja legitimaţi pe piaţa muncii”, susţin reprezentanţii USH într-un comunicat de presă. În schimb, Corpul de Control al MECI a întocmit lista cadrelor didactice de la Universitatea \"Spiru Haret\", anul universitar 2008-2009, listă ce include şi cei 92 de conferenţiari şi profesori despre care Ecaterina Andronescu spune că au primit ilegal aceste titluri. Printre cei care, potrivit listei remise de Minister, au obţinut ilegal titlul de profesor universitar se numără şi Dan-Radu Ruşanu, senator PNL, Jenică Drăgan, fost sef al Direcţiei arme, explozivi şi substanţe chimice din IGP, precum şi Aurelian A. Bondrea, fiul rectorului de la Universitatea \"Spiru Haret\".



12