Insectele ar putea fi folosite ca arme periculoase în terorismul ecologic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Insectele ar putea fi folosite ca arme periculoase în terorismul ecologic

Monden 03 Februarie 2009 / 00:00 553 accesări

Insectele, care pot răspîndi boli şi distruge recolte cu o viteză devastatoare, pot fi folosite ca arme în terorismul ecologic, avertizează Jeffrey A. Lockwood, profesor la Universitatea din Wyoming, într-un editorial publicat de cotidianul ”The Times”. Insectele sînt unele dintre cele mai ieftine şi distructive arme disponibile teroriştilor în prezent şi una dintre cele mai ignorate. Ele se strecoară uşor peste graniţe, se reproduc repede şi pot răspîndi boli şi distruge recolte cu o foarte mare viteză.

După Primul Război Mondial, nu armatele adverse, ci tifosul provocat de păduchi a îmbolnăvit 30 de milioane de persoane şi a ucis cinci milioane. În cel de-al Doilea Război Mondial, francezii şi germanii au răspîndit gîndaci de Colorado pentru a distruge recoltele inamicului, iar militarii japonezi au ucis peste 400.000 de chinezi, răspîndind purici infectaţi cu ciumă şi muşte purtînd virusul holerei. În timpul Războiului Rece, armata americană a creat un plan de producere a 100 de milioane de ţînţari infectaţi cu virusul febrei galbene, pe lună, vizînd obiective vulnerabile din Uniunea Sovietică şi teritoriile aliaţilor săi. Potrivit experţilor de apărare biologică, un terorist cu provizii în valoare de doar 100 de dolari, cîteva instrucţiuni simple şi un bilet de avion ar putea introduce în SUA sau altă ţară vizată, fără să fie prins, virusul febrei Rift Valley, boală descoperită în 1931, care poate afecta sistemul nervos la om, fiind potenţial letală.

În termeni economici, atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au dus la pierderi directe de 27, 2 miliarde de dolari. Gîndacul asiatic cu antene lungi, care a ajuns în 1996 în SUA, împreună cu alt gîndac provenit din Asia (emerald ash borer) şi găsit în 2002 au potenţialul de a distruge păduri în valoare de peste 700 de miliarde de dolari, potrivit Departamentului american pentru Agricultură. Soluţia ar reprezenta-o investiţii sporite în sănătatea publică şi în sisteme medicale umane şi de agricultură performante, care ar putea face faţă ameninţărilor legate de boli şi insecte, chiar în lipsa unor terorişti.

Taguri articol


12