Insectele, mai hrănitoare decât carnea de vită și de pui?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Insectele, mai hrănitoare decât carnea de vită și de pui?!

Culinar 20 Octombrie 2015 / 14:33 3144 accesări

Un studiu desfășurat de cercetători de la Oxford arată că insectele sunt mai hrănitoare decât carnea care se consumă în mod obișnuit. Echipa de oameni de știință a comparat aporturile nutritive ale insectelor cu cele ale tipurilor de carne cel mai des consumate, recurgând la două tehnici diferite. Prima, numită Ofcom, folosește eșantioane de 100 de grame pentru analizarea nivelului de energie, sodiu, grăsimi saturate și zahăr și atribuirea unei valori de la 1 la 100. Cu cât cifra este mai apropiată de 100, cu atât materialul analizat este mai nutritiv. Cealaltă metodă utilizată, Nutriment Value Score (NVS), recurge la o tehnică asemănătoare, însă se concentrează pe conținutul de proteine, energetic, pe nivelul de grăsimi, vitamine și calciu. Au fost analizate, între altele, insecte ca lăcustele, albinele, viermii de mătase, omizile, precum și eșantioane de carne de pui, vacă și porc. Potrivit primei metode, insectele ar avea niveluri asemănătoare cu tipurile de carne clasică, însă rezultatele obținute prin aplicarea celei de-a doua metode plasează insectele în frunte: ”Compoziția nutrițională a arătat o mare diversitate între specii. Conform modelului Ofcom, nicio insectă nu a fost mai bună pentru sănătate decât produsele pe bază de carne. În schimb, prin folosirea metodei NVS s-a constatat că lăcustele, gărgărițele roșii de palmier și gândacii morari sunt mai sănătoși decât carnea de vită și pui. Nicio insectă nu este, din punct de vedere statistic, mai puțin sănătoasă decât carnea”, arată autorii studiului.

Unele insecte sunt atât de hrănitoare încât carnea ar fi preferabilă unora dintre ele din punct de vedere nutrițional. Acest lucru înseamnă că insectele ar putea deveni o soluție ideală, mult mai bună decât carnea, în situație de subnutriție. În plus, amenajarea unor crescătorii de insecte ar fi mai ușoară și mai ieftină decât a celor de animale domestice, cu a căror carne sunt obișnuiți oamenii. În timp ce o vacă ajunge la maturitate în câțiva ani, insectelor le ajung câteva zile până la acest stadiu, iar spațiul de stocare a lor este mult mai mic decât în cazul șeptelului. Rămâne doar ca oamenii să se obișnuiască să consume insecte, preferându-le diferitelor tipuri de carne.

Citește și:

Amenzi cu duiumul și tone de alimente retrase din consum!

Știați că...

Să trecem mai ușor peste astenia de toamnă!

Boala care omoară la fiecare 9 m şi 30 s



12