În goana după un bronz frumos, mulţi dintre turişti uită de sfaturile medicilor şi se expun la soare ore în şir, indiferent de oră. Ei nu ştiu că razele soarelui pot fi dăunătoare dacă nu sînt respectate nici cele mai elementare recomandări medicale. Cadrele medicale spun că persoanele cu afecţiuni cronice, dar şi copiii, care au pielea mai sensibilă, se pot alege cu o insolaţie de toată frumuseţea. Grav este că afecţiunea poate pune în pericol viaţa dacă nu se intervine din punct de vedere medical, în timp util. Simptomele insolaţiei includ modificări majore, ca de exemplu confuzie, delir sau chiar pierderea stării de conştienţă şi tegumente roşii, calde şi uscate, chiar şi în axilă. Medicii au catalogat insolaţia ca fiind o urgenţă medicală serioasă. Chiar şi cu tratamentul efectuat de urgenţă, ea poate pune viaţa în pericol sau se poate solda cu complicaţii serioase, pe termen lung.
Insolaţia poate apărea cînd temperatura ambientală este extrem de ridicată, cînd corpul transpiră foarte mult şi persoana respectivă nu se hidratează. Medicii spun că o persoană cu insolaţie poate să ajungă la o temperatură de 40 de grade Celsius sau poate chiar mai mare şi să nu transpire. Aşa că este bine ca, de la primele semne de boală (cefalee, oboseală, greaţă, ameţeli, tegumente palide, reci şi umede) orice persoană să se prezinte la medic. Dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvînt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a explicat că “persoanele care au fost afectate de insolaţie nu trebuie sub nicio formă să-şi administreze antitermice fără un sfat de specialitate”. „Nu trebuie administrată aspirină copiilor pentru că pot apărea complicaţii”, mai spune dr. Stoian.
Pentru a nu se ajunge la insolaţie, medicii recomandă expunerea la soare doar la primele ore ale dimineţii, pînă-n prînz, şi după-amiaza, după ora 16.00. Totodată, dr. Stoian spune că hidratarea este foarte importantă, fiind nevoie să se consume pînă la doi-trei litri de lichid de zi.
Două românce din trei folosesc creme cu protecţie prea mică în timpul expunerii la soare
Un studiu realizat, anul trecut, de către specialişti ai Societăţii Române de Dermatologie şi de către reprezentanţi ai unei companii private arată că aproape 11 la sută dintre românce nu folosesc deloc cremă pentru protecţia pielii atunci cînd stau la soare, iar două din trei utilizează produse cu factor de protecţie prea mic în timpul expunerii la soare. De asemenea, 45 la sută dintre persoanele chestionate nu-şi cunosc propriul tip de piele, iar 9% dintre femei consideră arsurile solare necesare pentru a se bronza vizibil şi doar o femeie din trei foloseşte o cremă cu factor de protecţie mai mare de 30. Potrivit sondajului, cele patru griji ale femeilor vizează imperfecţiunile, îmbătrînirea, aspectul tenului şi sensibilitatea cutanată. Ele acordă o atenţie excesivă clarităţii şi sensibilităţii cutanate. Peste 60 la sută dintre femei declară că au piele sensibilă, dar numai 42 la sută au fost diagnosticate de către dermatolog avînd un astfel de ten.