„Insolvenţa a fost folosită pentru a scăpa de datoriile la bugetul de stat”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deputatul PSD Mircea Titus Dobre:

„Insolvenţa a fost folosită pentru a scăpa de datoriile la bugetul de stat”

Social 28 Octombrie 2013 / 00:00 706 accesări

SOLUŢIE Una dintre soluţiile Guvernului USL pentru combaterea evaziunii fiscale şi, implicit, creşterea veniturilor la bugetul de stat se referă la aprobarea Codului Insolvenţei. Aşa cum era şi normal, o astfel de lege, prin care sunt introduse prevederi mai clare pentru firmele care recurg la acest instrument, trebuia adusă în dezbatere publică. Vechea lege a insolvenţei facilita fraudarea bugetului de stat, deoarece permitea firmelor să îşi prelungească momentul intrării în faliment şi să îşi şteargă datoriile. La începutul săptămânii trecute, Camera Deputaţilor a respins o moţiune iniţiată de PDL şi PP-DD, care ar fi vrut ca vechea lege a insolvenţei să rămână în vigoare. „Elaborarea noului Cod al Insolvenţei a fost o prioritate pentru reducerea evaziunii fiscale, mai ales că România ocupă locul secund în Europa Centrală într-un clasament al ratei insolvenţelor, cu un procent de 5,67% din numărul total de firme active”, a declarat deputatul PSD Mircea-Titus Dobre. Acesta explică faptul că, din cauza crizei economice, multe societăţi au fost afectate, iar insolvenţa le oferea posibilitatea să continue să îşi desfăşoare activitatea potrivit unui plan de reorganizare. „Au fost şi companii şi oameni de afaceri care au folosit insolvenţa doar pentru a se sustrage de la plata impozitelor şi a taxelor către bugetul de stat. Numărul companiilor care au utilizat mecanismul de insolvenţă a explodat în România odată cu creşterea TVA de la 19% la 24%, în timpul guvernării PDL”, a explicat Dobre.

PIERDERI El a adăugat că România a pierdut 10,3 miliarde de euro în 2011 din TVA necolectată, adică 7,9% din PIB. Mai mult, principalele sectoare economice în care au fost declanşate insolvenţele sunt comerţul cu amănuntul, distribuţia şi construcţiile. Nu întâmplător, acestea sunt şi sectoarele economice în care sunt identificate şi cele mai multe cazuri de evaziune fiscală. „A venit momentul să spunem „stop“ celor care înţeleg să facă profit fără a plăti taxe, impozite şi obligaţii legale. Şi trebuie să spunem clar că noul Cod al Insolvenţei nu vrea să pedepsească instituţiile de presă sau alte companii, ci pe cei care amână reorganizarea pentru a evita plata obligaţiilor fiscale creditorilor şi statului”, spune deputatul social-democrat.

Noul Cod al Insolvenţei prevede preinsolvenţa şi mai apoi reorganizarea într-o perioadă de un an, cu posibilitatea prelungirii acesteia cu încă un an. Mai mult, noua lege stabileşte un raport de egalitate între stat şi companii, atunci când vorbim despre recuperarea datoriilor. Prin acest cod, România se aliniază standardelor UE în domeniul insolvenţei.



12