Un inspector al Administrației Județene a Finanțelor Publice Ilfov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că a luat mită 1.000 de euro, 5.300 de lei şi băuturi alcoolice, de la un om de afaceri, pentru a face actele necesare reactivării firmei acestuia. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în stare de arest, pe Gabriel Niculescu, inspector fiscal cu grad de consilier principal în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov - Serviciul de Inspecţie Fiscală la data faptelor, pentru luare de mită (cinci acte materiale) şi trafic de influenţă (patru acte materiale). Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucureşti, anchetatorii propunând menţinerea şi în timpul judecării cauzei a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în timpul urmăririi penale. Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 3.300 de euro, ridicată la percheziţiile de la locuinţa inspectorului fiscal. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada februarie - aprilie 2015, Gabriel Niculescu a pretins şi primit, în cinci tranşe, de la un om de afaceri, denunţător în cauză, sumele de 1.000 de euro, 3.100 de lei şi băuturi alcoolice şi nealcoolice în cuantum de 79 de lei, pentru a face o verificare fiscală asupra societăţii administrate de denunţător, precum şi pentru a efectua menţiunile aferente acestei verificări în Registrul Unic de Control al societăţii. "În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada martie - aprilie 2015, același inculpat a pretins şi primit de la persoana denunțătoare, în patru tranşe, suma de 2.200 de lei şi bunuri alimentare şi nealimentare în cuantum de 650 de lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra altor funcţionari cu funcţie de decizie din cadrul AJFP Ilfov şi promiţând că va interveni pe lângă aceştia pentru a urgenta procedura de reactivare a societăţii comerciale respective", au scris procurorii în documentul citat.
Anchetatorii arătau, atunci când l-au reţinut pe inspectorul fiscal, că, în cursul lunii februarie, Gabriel Niculescu i-a pretins omului de afaceri, la sediul AJFP Ilfov, o sumă neprecizată de bani pentru reactivarea firmei, cerându-i să se întâlnească într-o benzinărie din comuna Mogoșoaia. În aceeași zi, după aproximativ două ore, cei doi s-au întâlnit la locul convenit, prilej cu Niculescu a primit cu titlu de mită suma de 300 de euro. Cu același prilej, Niculescu i-ar mai fi solicitat o sumă neprecizată de bani, arătându-se nemulțumit de cuantumul sumei remise inițial. În acest context, denunțătorul a stabilit o nouă întâlnire în ziua următoare, în aceeași benzinărie, prilej cu care Niculescu a mai primit, cu titlu de mită, suma de 200 de euro. La sfârșitul lunii februarie, Niculescu i-ar fi solicitat omului de afaceri să-i aducă la domiciliu suma de 500 de euro, cu titlu de mită, tot pentru urgentarea reactivării societății respective. Când a mers să îi ducă cei 500 de euro ceruţi, inspectorul fiscal i-ar fi solicitat omului de afaceri să semneze un proces-verbal, datat 27 februarie 2015, prin care se atesta efectuarea unui control de către organele fiscale la societatea acestuia, unul dintre semnatari fiind Gabriel Niculescu. În cursul lunii martie, inspectorul fiscal s-a întâlnit din nou cu administratorul firmei, ocazie cu care i-ar fi cerut alţi 1.000 de euro, spunându-i că o parte din bani trebuie să o dea altor funcționari ierarhic superiori, de la AJFP Ilfov, în vederea obținerii unor aprobări necesare reactivării societății comerciale, a mai arătat DNA. Omul de afaceri i-a dat atunci echivalentul în lei a sumei de 500 de euro, respectiv 2.100 de lei, după ce s-au întâlnit în fața locuinței lui Niculescu.
Cu același prilej, inspectorul fiscal i-a prezentat omului de afaceri un proces-verbal datat 5 martie 2015, întocmit de Niculescu, împreună cu un alt funcționar, care în esență cuprindea propunerea de reactivare a firmei respective. Un exemplar al procesului-verbal i-a fost dat omului de afaceri, care a fost îndrumat să depună acest document la AFP Bragadiru, în vederea urgentării activării societății.
Anchetatorii au mai arătat că, în 7 aprilie, omul de afaceri i-a dat inspectorului fiscal, la domiciliul acestuia, un miel sacrificat în valoare de 400 de lei, în schimbul promisiunii că va obține semnăturile șefilor săi pentru un document emis de AFP Bragadiru, necesar înmânării deciziei de reactivare a firmei sale.
Ulterior, în 14 aprilie, Niculescu i-ar fi cerut omului de afaceri opt sticle de vin și apă minerală, în valoare de 250 de lei, tot pentru obținerea semnăturilor conducătorului organului fiscal, aviz necesar pentru emiterea deciziei de reactivare a firmei.
În 20 aprilie, Gabriel Niculescu, în cadrul unei alte întâlniri inițiate tot de acesta, i-ar fi cerut omului de afaceri 1.000 de lei, pretinzând că trebuie să facă demersuri pe lângă organele ierarhic superioare pentru semnarea deciziei de reactivare a firmei. Martorul denunțător i-ar fi dat atunci 100 de lei, motivând că nu mai are la el alți bani.
Zece zile mai târziu, în 30 aprilie, în cadrul unei întâlniri la sediul AJFP Ilfov, Niculescu, după ce a efectuat mențiunea în Registrul Unic de Control al societății (lucru pe care uitase să-l realizeze), privind finalizarea controlului fiscal asupra societății omului de afaceri, i-a solicitat 1.000 de lei, un bax de apă minerală și un bax de bere. În aceeași zi, administratorul societății a mers la domiciliul inspectorului fiscal, unde i-a dat băuturile solicitate, în valoare de 79 de lei, precum și suma de 1.000 de lei, ocazie cu care Niculescu a fost prins în flagrant, mai arăta DNA în ordonanţa de reţinere.