Inspectorii Naţiunilor Unite care au efectuat anchete privind utilizarea armelor chimice au părăsit ieri Siria, la încheierea misiunii pe teren. Specialiştii urmează să prezinte raportul investigaţiilor la sfârşitul lunii octombrie. Echipa este diferită de cea a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), aşteptată de astăzi la Damasc pentru a lansa operaţiunea de neutralizare a arsenalului chimic sirian. Inspectorii ONU s-au deplasat în şapte locuri în care există suspiciuni privind comiterea de atacuri chimice: Khan al-Assal, o localitate din provincia Alep (19 martie); Sheikh Maqsoud, un cartier din Alep unde a avut loc un atac chimic pe 13 aprilie; Saraqeb, un oraş din provincia Idleb (29 aprilie); regiunea Ghouta, în apropiere de Damasc (21 august); Bahhariya, în apropiere de Damasc (22 august); Jobar, un cartier de la periferia Damascului (24 august); Ashrafia Sahnaya, în provincia Damasc (25 august). Vizita inspectorilor ONU a avut loc în timp ce SUA şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc urmând să prezinte lista cu arme neconvenţionale care ar urma să fie distruse, sub supravegherea Naţiunilor Unite, până la jumătatea anului 2014.
Pe de altă parte, justiţia franceză a deschis o anchetă preliminară asupra patrimoniului de pe teritoriul ţării al lui Rifaat al-Assad, unchi al preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Această anchetă a fost declanşată în urma unei plângeri depuse pe 13 septembrie de asociaţiile anticorupţie Sherpa şi Transparency International France, care îl suspectează pe Rifaat al-Assad că a adunat, prin corupţie, „un patrimoniu extraordinar”. Asociaţiile citează între proprietăţile franceze ale acestuia un hotel, câteva zeci de apartamente în cartiere de lux la Paris şi un domeniu de 45 de hectare în apropiere de capitala franceză. Rifaat al-Assad, în vârstă de 66 de ani, se află în relaţii tensionate cu autorităţile de la Damasc din 1984.
Din martie 2011, Siria se confruntă cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.