Inspiraţie şi har, la Medgidia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Terapie prin artă . Tabăra Internaţională de Pictură „Lucian Grigorescu”

Inspiraţie şi har, la Medgidia

Cultură 20 August 2011 / 00:00 1164 accesări

Timp de zece zile, Medgidia devine un spaţiu binecuvântat de muze, deoarece creativitatea este încurajată şi devine... terapeutică, la cea de-a VIII-a ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură ce stă sub geniul unuia dintre cei mai mari artişti ai Dobrogei, Lucian Grigorescu. Cei 14 artişti din Turcia, Serbia, Macedonia, Bulgaria şi România care au răspuns invitaţiei municipalităţii de a participa la această tabără ce a reuşit să se impună în peisajul cultural dobrogean, ca un eveniment de referinţă şi de ţinută, vor îmbogăţi patrimoniul Medgidiei cu noi lucrări de artă.

„Timp de zece zile, pentru noi, la Medgidia este sărbătoare, o sărbătoare dedicată picturii, dedicată artelor, tuturor cetăţenilor şi dumneavoastră. Inspiraţia şi profesionalismul să vă însoţească în aceste zile la Medgidia”, a spus primarul Municipiului Medgidia, Marian Iordache, în deschiderea oficială a taberei „Lucian Grigorescu” ce a avut loc vineri, în sala de şedinţă a instituţiei. La eveniment au participat, alături de primar şi de protagoniştii evenimentului, cei 14 artişti, reputatul critic de artă Florica Cruceru şi mai tânăra sa colegă, Alice Dinculescu.

„ARTIŞTII SUNT OAMENI CU HAR” „Muzeele şi noi, muzeografii, suntem cei care slujim artele datorită dumneavoastră, pentru că harul de a crea vă aparţine. Noi nu facem decât să primim ceea ce dumneavoastră creaţi, să expunem, să scriem şi să vorbim despre aceste creaţii. Actorul este factorul principal care determină creşterea culturii unei ţări. Noi nu suntem decât cei care lăsăm foi scrise, care uneori zac degeaba”, a spus, cu modestie, criticul de artă Florica Cruceru. „Artiştii sunt oameni cu har şi pentru acest lucru trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu şi lor, pentru că sunt harnici, iar cuvântul harnic vine de la har. Dacă nu ar fi harnici, ar fi nişte oameni oarecare cu har”, a conchis criticul care, pe 20 octombrie, va împlini 85 de ani.

La rândul său, Alice Dinculescu a vorbit despre pictorul născut la Medgidia, Lucian Grigorescu, despre „aventura artei contemporane româneşti” din acest oraş, din anii ’80 - naşterea şcolii româneşti de ceramică, sub forţa creativă a lui Costel Badea -, dar şi despre bogăţiile arheologice şi valorile spirituale ale Dobrogei, pământul creştinat de Sfântul Apostol Andrei.

14 ARTIŞTI De prezentarea artiştilor s-a ocupat curatorul evenimentului plastic, Mircea Costea, cetăţean al oraşului Medgidia. Cei 14 artişti sunt: Mufit Isler şi Rusen Esref Yilmaz din Turcia, Miroslav Iovanovich - Serbia, Simonida Filipova Kitanovska şi Sonja Dimovska din Macedonia, Gergana Rahneva şi Rumen Racicov din Bulgaria, Cornelia Gherlan, Oana Sfetcu, Mariana Samoilă, Octavia Stratulat, Ioana Streinu, Constantin Papadopol şi Mircea Costea din România.

Inspiratele picturi îşi vor găsi locul pe holurile şi în saloanele Spitalului Municipal Medgidia, pentru „a lumina” şi „a colora” viaţa celor aflaţi în suferinţă. „Puteţi fi sigur că de lucrările voastre se vor bucura mulţi oameni, pentru că la spital merg, din nefericire, mai mulţi oameni decât la muzeu”, a spus Mircea Costea, curatorul taberei. Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 28 august, de la ora 18.00, în foaierul Casei de Cultură „Lucian Grigorescu”.

Tabăra Internaţională „Lucian Grigorescu” este organizată de Primăria Municipiului Medgidia şi de Filiala Constanţa I a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP).



12