Instabilitatea atmosferică, luată la ţintă cu sute de rachete antigrindină!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
MADR

Instabilitatea atmosferică, luată la ţintă cu sute de rachete antigrindină!

Ştiință 10 Iulie 2017 / 16:19 1179 accesări

Peste 530 de rachete antigrindină au fost lansate, în perioada 15 aprilie - 6 iulie 2017, ca urmare a instabilității atmosferice, cele mai multe fiind lansate din Vrancea, informează, luni, un comunicat al Ministerului Agriculturii. "Precizăm că, în perioada 15 aprilie - 6 iulie 2017, au fost lansate 533 de rachete antigrindină. Dintre acestea, 192 au fost lansate de Unitatea de combatere a căderilor de grindină Prahova, 198 de rachete de UCCG Vrancea și un număr de 143 de rachete antigrindină au fost lansate de UCCG Iași", conform comunicatului.

De asemenea, pe 6 iulie, au fost lansate 18 rachete antigrindină în județele Buzău și Prahova, acțiunile rachetelor având efectul scontat, precizează MADR. "Ca urmare a instabilității atmosferice înregistrate în zonele arondate Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) din Prahova și a punctelor de lansare din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP), au fost lansate rafale de rachete, astfel: UCCG Prahova a intervenit cu succes, în data de 6 iulie 2017, cu 18 rachete antigrindină (RAG), lansate din punctele Câmpina, Vărbilău, Viperești, Tătaru, Tohani, Câmpina, Băicoi și Boldești (județele Buzău și Prahova). Acțiunile de combatere a căderilor de grindină au avut efectul scontat", mai spune MADR.

Potrivit sursei citate, ministrul Agriculturii, Petre Daea, împreună cu ministrul Economiei, Mihai Fifor, s-au întâlnit cu conducerea Electromecanica Ploiești, în vederea stabilirii graficului de producere și livrare a rachetelor pentru perioada următoare, ținând cont de consumul crescut de vectori, în condițiile unui sezon de combatere a căderilor de grindină deosebit de dificile. "Scopul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere etc.), precum și a comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice", se mai spune în comunicat.



12