Instabilitatea din R. Moldova convine Transnistriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Instabilitatea din R. Moldova convine Transnistriei

Externe 26 Noiembrie 2009 / 00:00 354 accesări

Liderul Partidului Democrat din R.Moldova, Marian Lupu, singurul candidat la funcţia de preşedinte apreciază că situaţia instabilă din ţara sa convine unor forţe din Transnistria. “Situaţia de instabilitate politică, situaţia de criză politică nu oferă posibilitatea de a vorbi despre negocieri sistemice, despre vreun dialog sistematic, nici măcar în formatul 5+2 şi nici la nivel bilateral”, a declarat Marian Lupu într-un interviu acordat postului Ecoul Moscovei. De altfel, forţele de miliţie din Transnistria încalcă regulile în zona de securitate şi se îmbogăţesc din mită, este şi concluzia directorului executiv al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (CHDOM). “De aproape trei luni, podul peste Nistru de la Dubăsari a devenit o bună modalitate de îmbogăţire pentru miliţia lui Igor Smirnov şi un adevărat calvar pentru locuitorii din dreapta Nistrului. Încălcând acordurile încheiate cu oficialii de la Chişinău şi regulile privind poziţionarea structurilor de forţă în zona de securitate, miliţia din stânga Nistrului îşi desfăşoară activitatea în zona unde în realitate ar trebui să se afle numai reprezentanţii forţelor de menţinere a păcii”, a declarat Teodor Cârnat.

Trecerea podului peste Nistru, pentru a ajunge la Dubăsari, presupune parcurgerea mai multor puncte de control: cel al poliţiei moldovene, cel de menţinere a păcii şi, în cele din urmă, miliţia transnistreană. Fiecare dintre aceste “filtre” are câmpul său de acţiune, clar delimitat. Dacă partea moldoveană şi-a respectat în permanenţă angajamentele asumate, acţionând numai în zona stabilită, cea transnistreană continuă să încalce în mod flagrant limitele teritoriale de activitate, extinzându-şi jurisdicţia asupra teritoriului controlat de forţele de menţinere a păcii. În zona de staţionare a forţelor de menţinere a păcii este instalat un indicator STOP, care obligă toţi şoferii să se opreasca în faţa lui. Postul de miliţie este amplasat chiar lângă acel indicator şi, de câte ori cineva din dreapta Nistrului încearcă să treacă peste pod, indiferent dacă se opreşte sau nu în faţa acelui indicator, este obligat, sub diferite pretexte, să dea bani, ca să obţină bunăvoinţa miliţiei şi să evite confiscarea actelor şi chiar arestarea. Pentru ca pe viitor asemenea incidente să nu mai aibă loc şi pentru a garanta exercitarea nestingherită de către toţi cetăţenii R.Moldova a dreptului de liberă circulaţie, CHDOM solicită Comisiei Unificate de Control să întreprindă în regim de urgenţă toate acţiunile necesare restabilirii legalităţii în acea zonă.

Rusia este interesată de situaţia politică din R.Moldova, iar eşecul alegerii preşedintelui ar afecta relaţiile cu oficialii de la Moscova. La întoarcerea dintr-o vizită la Sankt Petersburg, Marian Lupu susţine că s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu mai mulţi reprezentanţi ai partidului de guvernământ din Rusia, cu care a discutat despre situaţia politică din ţara sa şi este ferm convins că această este validă. De aceea a insistat ca liderii Alianţei pentru Integrare Europeană să prezinte comuniştilor o nouă listă de propuneri pentru a negocia alegerea preşedintelui.

Taguri articol


12