Impactul instabilității politice ar putea fi de două miliarde euro până la finalul anului, el fiind generat de creșterea dobânzilor și costurilor de împrumut ale statului, precum și de scumpirea produselor importate, potrivit reprezentantului Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) Florin Jianu - „Vă fac numai o radiografie a ceea ce înseamnă diferența de curs valutar și implicațiile pe importuri. Importurile trimestriale sunt în jur de 20,8 miliarde euro, iar dacă ne uităm la o diferență a cursului valutar de la 4,55 la 4,59 lei/euro, avem direct 20 milioane euro...“. El subliniază că la această sumă nu au fost luate în calcul fondurile europene, iar în programul de guvernare era prevăzut ca până la finalul anului să fie atrași 4,6 miliarde euro - „Gândiți-vă că mai mult de 80% dintre ele nu vor fi realizate. Nu avem exact datele - cât sunt plăți directe pe agricultură, pentru că ele or să intre în acest calcul de 4,6 miliarde de euro, dar se scad. Cred că acelea vor fi singurele sume atrase în acest an, dacă mă întrebați pe mine. Suntem la jumătatea anului, nu avem acreditate autoritățile de management, nu sunt semnate contracte“. De menționat că pierderea rezultă nu doar din faptul că banii nu au fost încasați, ci și pentru că bugetul nu va avea partea de impozite și contribuții generate de aceste fonduri.
EFECTE ADVERSE Totodată, Jianu avertizează că instabilitatea economică indusă de tensiunile politice recente a produs o serie de efecte ale căror repercusiuni se văd și se vor vedea și în următoarele luni. În ceea ce privește deprecierea cursului, el subliniază că vor crește prețurile produselor importate și că va apărea instabilitate la contractele încheiate de antreprenori, ei fiind nevoiți să își ia o marjă de siguranță pentru prețurile pe care le fixează; în plus, vor crește povara creditelor în euro și costurile la care se împrumută statul - „De asemenea, la nivelul întregii societăți, deprecierea poate duce la o scădere a consumului și, implicit, o scădere a încasărilor bugetare din impozite indirecte sau la o creștere a costului vieții“.
BLOCAJ Oficialul CNIPMMR consideră că recenta moțiune de cenzură a dus la amânarea unor măsuri care trebuiau puse în aplicare pentru mediul de afaceri și în special pentru IMM-uri, rezultatul fiind afectarea gravă a mediului de afaceri și a antreprenorilor români - „Dintre măsurile rămase neimplementate/blocate și pentru care nu există un orizont de timp rezonabil pentru a fi puse în practică în 2017 menționez: legea prevenției, al cărei termen de realizare a fost depășit, programul de susținere a internaționalizării, aprobat prin OUG nr. 8/2017, Codul Economic al României și înființarea liceelor de antreprenoriat“.