Instalarea temporară a unor blocuri de beton ar fi redus riscul atacului din Nisa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Instalarea temporară a unor blocuri de beton ar fi redus riscul atacului din Nisa

Externe 15 Iulie 2016 / 22:07 462 accesări

Instalarea unor dispozitive mobile de beton şi filtre ale poliţiei în jurul unui eveniment la care participau 30.000 de oameni ar fi putut reduce riscul comiterii atacului cu un camion de mare tonaj în oraşul francez Nisa, notează Paris Match şi de BBC.

După atentatul de la Nisa, există multe semne de întrebare referitoare la modul în care s-a putut produce un atac cu un camion de mare tonaj. Franţa era în stare de urgenţă după atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, astfel că dispozitivul de securitate ar fi trebuit să fie unul puternic la un eveniment la care asistau 30.000 de persoane, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Un individ a reuşit să pătrundă cu un camion, joi seară, în centrul oraşului Nisa, unde zeci de mii de oameni asistau la focuri de artificii organizate cu ocazia Zilei Naţionale. Camionul nu doar că intrase în centrul oraşului, dar se pare că actele şoferului nu fuseseră verificate corespunzător, dat fiind că individul a putut staţiona şi aştepta înarmat câteva ore înainte de a porni într-o cursă pe o distanţă de doi kilometri în care a omorât cel puţin 84 de oameni şi a rănit alţi peste 200.

BBC notează că existe dispozitive de beton sau metalice care pot fi amplasate în cadrul unui dispozitiv mobil pentru securizarea unor instituţii sau a unor evenimente în aer liber.

Marea Britanie, Israelul şi Statele Unite au unele dintre cele mai avansate sisteme de securitate. Spre exemplu, blocuri de beton cu înălţimea corespunzătoare pot bloca trecerea unui camion de mare tonaj. Astfel de dispozitive fixe sau mobile sunt utilizate în jurul instituţiilor politice din Londra şi chiar în jurul Stadionului clubului sportiv Arsenal.

Direcţia britanică pentru combaterea terorismului a publicat în 2014 un raport de 81 de pagini care oferă o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea securităţii în zone de interes public, inclusiv în timpul unor evenimente speciale. Printre recomandări figurează identificarea tipurilor de ameninţări şi stabilirea modalităţilor de diminuare a riscurilor, notează BBC.

Taguri articol


12