Locuitorii din apropierea instalaţiilor eoliene sînt expuşi unui risc sporit de a dezvolta o maladie cardiacă sau de a suferi atacuri de panică şi migrene, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor americani. De asemenea, aceste instalaţii pot produce şi sindromul turbinelor eoliene, caracterizat prin declanşarea simptomului tinnitus, percepţia unui sunet la nivelul urechii interne, în absenţa unui sunet extern corespondent, ameţeli, dar şi afecţiuni ale somnului. Medicul Nina Pierpont, un renumit pediatru din New York, a declarat că acest studiu, realizat într-o perioadă de cinci ani, cu ajutorul persoanelor care locuiesc în apropierea instalaţiilor eoliene din SUA, Marea Britanie, Italia, Irlanda şi Canada, a determinat-o să ajungă la concluzia că aceste turbine eoliene sînt responsabile şi cu apariţia coşmarurilor suferite de copii şi cauzează oprirea dezvoltării normale a creierului. În prezent, există 219 astfel de ferme eoliene în Marea Britanie, iar Ed Miliband, secretarul de Stat însărcinat cu problemele legate de fenomenul încălzirii globale, intenţionează să aprobe instalarea altor 4.000 de turbine eoliene suplimentare.
Nina Pierpont consideră că aceste turbine sînt periculoase pentru că sunetele de frecvenţă joasă pe care le emit interferează cu sistemul vestibular din ureche, care controlează simţul echilibrului. Aceste sunete, care au o frecvenţă prea joasă pentru a putea fi auzite de urechea umană, cauzează însă o serie de simptome pe care medicul american le-a denumit perturbaţii viscerale ale vibraţiilor vestibulare (VVVD). Acestea sînt responsabile cu apariţia tremuratului degetelor, a stării de nervozitate, a fricii, a dorinţei necontrolate de a fugi, a presiunii resimţite la nivelul toracelui, a tahicardiei şi a unui risc major de declanşare a maladiilor cardiace. Zgomotul produs de turbinele eoliene provoacă coşmaruri şi alte maladii în rîndul copiilor, precum deficienţe în dezvoltarea cognitivă. Cu toate acestea, Nina Pierpont susţine că nu toate persoanele care trăiesc în apropierea instalaţiilor eoliene sînt supuse acestor riscuri. Recomandă totuşi ca viitoarele ferme eoliene să fie amplasate la o distanţă de cel puţin doi kilometri de locuinţele oamenilor.
Mulţi specialişti consideră însă că turbinele eoline nu prezintă niciun risc major pentru sănătatea oamenilor, iar analiza expertului american s-a bazat pe un eşantion mult prea mic pentru a putea să emită o concluzie de interes general. Acest studiu a fost efectuat pe 38 de persoane. Studiul Ninei Pierpont a fost însă sprijinit de profesorul Lord May, fost consilier de stat pentru Guvernul britanic, care afirmă că această cercetare este impresionantă, interesantă şi importantă.