Instanța a respins cererea DNA de arestare a șapte dintre inculpații implicați în cazul de corupție din Portul Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Instanța a respins cererea DNA de arestare a șapte dintre inculpații implicați în cazul de corupție din Portul Constanța

Justiție 25 Februarie 2025 / 16:54 82 accesări

Tribunalul București a respins marți cererea DNA de arestare preventivă a șapte dintre inculpații implicați în cazul de corupție din Portul Constanța.

Este vorba de un inculpații: Petrică Buduru, Cătălin Crețu, Jean-Paul Tucan, Aktimur Munur, Cătălin Viorel Cristea, Vasile Costea și Daniel Liliac. Aceștia au fost puși sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

Petrică Buduru este un fost fotbalist și a făcut parte din conducerea cluburilor Farul, Dinamo și Astra, iar Cătălin Viorel Cristea este consilier al directorului general al CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.

Urmează ca instanța să se pronunțe cu privire la un al doilea lot format din 10 persoane, printre care se află Florin-Laurențiu Chirilă (director Direcția Tehnică în cadrul Administrația Porturilor Maritime Constanța), George-Gabriel Vișan (director comercial), Luciana-Izabel Mocanu (funcționar), Ionuț Voinescu (ofițer de poliție în cadrul Gărzii de Coastă), restul fiind oameni de afaceri.

Separat, Ion Dumitrache, șeful PSD Constanța, va fi dus la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă.

În total, DNA a reținut 20 de persoane în acest dosar, iar patru funcționari (Florea Isarev - șef serviciu Licențe și Autorizări, Mihaela-Elena Stăetu, Sergiu-Ionuț Brătulescu, Ana-Maria Soare) au fost plasați sub control judiciar.

Infracțiunile reținute în sarcina inculpaților sunt de dare și luare de mită.

Conform DNA, în perioada 2024 - 2025, mai mulți oameni de afaceri și reprezentanți ai unor societăți comerciale ar fi promis și ar fi remis funcționarilor din cadrul Administrației Porturilor Maritime SA Constanța sume de bani cuprinse între 2.000 de euro și 100.000 de euro, precum și alte bunuri, pentru a le oferi susținere și pentru a fi ajutați să își dezvolte afacerile pe care le desfășoară în zona Portului Constanța. Totalul sumelor primite ca mită de funcționari este de aproximativ 350.000 de euro.

Prin aceste demersuri, oamenii de afaceri ar fi urmărit: obținerea de concesionări de bunuri imobile și intabularea ulterioară a acestora pe numele unei firme; urgentarea îndeplinirii actelor necesare în vederea avizării și aprobării la nivelul CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a unui racord de cale ferată; prelungirea unui contract de colectare a deșeurilor; asigurarea accesului exclusiv al unor societăți comerciale la anumite dane.

De asemenea, oamenii de afaceri doreau câștigarea unor licitații și atribuirea preferențială a unor contracte; aprobarea unor proiecte care vizează extinderea operațiunilor desfășurate de unele societăți comerciale; închirierea sau concesionarea de terenuri în regim preferențial; angajarea unor persoane în cadrul CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.



Ştiri recomandate

12