Instanţa iraniană nu a eliberat niciun ordin de sechestru asupra platformei „Orizont”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Instanţa iraniană nu a eliberat niciun ordin de sechestru asupra platformei „Orizont”

Eveniment 28 August 2006 / 00:00 1106 accesări

O delegaţie formată din avocaţii companiei româneşti Grup Servicii Petroliere (GSP) a fost, sîmbătă, la Judecătoria din Kish, Iran, pentru a solicita un exemplar al ordinului de sechestru care a „motivat” acţiunea militară asupra platformei petroliere „Orizont”. „Din păcate, nu există niciun document oficial care să justifice un atac militar asupra platformei româneşti Orizont”, a declarat purtătorul de cuvînt al GSP, Radu Petrescu. Acesta a precizat că singurul ordin emis de instanţa iraniană este cel de restricţie a platformei, document care a fost adus şi la cunoştinţa conducerii companiei româneşti şi care presupune interdicţia de a muta platforma din poziţia actuală. „Avînd în vedere acest lucru am depus un protest oficial la autorităţile iraniene şi aşteptăm un răspuns oficial şi pertinent”, a spus Radu Petrescu.

Potrivit directorului executiv al GSP, Valeriu Irimioiu, situaţia de pe platforma de foraj maritim „Orizont”, sechestrată în apele iraniene ale Golfului Persic în urma atacului militar de marţea trecută, nu s-a schimbat deloc în ultimele zile. “Pe platformă se află, în continuare, în afară de echipaj, doi militari înarmaţi şi un al treilea care nu şi-a declinat identitatea şi cîte un reprezentant al PetroIran şi Oriental Oil Kish. Deşi nu este legal, am acceptat totuşi această situaţie pentru siguranţa personalului de pe platformă”, a spus Irimioiu. De la atacul forţelor militare iraniene asupra platformei „Orizont”, în 22 august, la bordul acesteia au urcat doar doi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe. Diplomaţii au zăbovit pe platformă circa 24 ore, timp în care au stat de vorbă cu cei 19 petrolişti români despre modul în care au decurs evenimentele.

La sfîrşitul săptămînii trecute, reprezentanţii GSP au declarat că prezenţa poliţiştilor judiciari iranieni pe platforma românescă ar fi jusficată numai de existenţa unui ordin de arest (de sechestru în apele iraniene), dar din cunoştinţele lor, nu există decît ordinul de restricţie emis la jumătatea lunii august. Prezenţa avocaţilor GSP la Kish a arătat că, de fapt, românii aveau dreptate să catalogheze acţiunea iraniană ca fiind „una de piraterie”. Tot săptămîna trecută, ambasadorul iranian la Bucureşti, Ali Akbar Farazi, a declarat, că intervenţia armată pe platforma românească a fost justificată de respectarea unei hotărîri judecătoreşti emise pentru a împiedica retragerea ilegală a platformei „Orizont” din apele iraniene de către partea română, aşa cum s-a întîmplat cu platforma „Fortuna”, care aparţine tot firmei GSP. Preşedintele companiei GSP, Gabriel Comănescu, a declarat că inactivitatea platformei petroliere „Orizont” în apele iraniene, încă din luna mai, a produs „pagube incalculabile” firmei, însă nu a precizat şi o sumă. Totuşi, Comănescu a susţinut în cadrul unei conferinţe de presă că a cerut arbitrajul Curţii de la Paris şi că firma va cere plata unor despăgubiri de 17 milioane de dolari.



12