Instanţele constănţene, fără jandarmi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Instanţele constănţene, fără jandarmi

Eveniment 05 Iulie 2011 / 00:00 728 accesări

Disponibilizările în rândul jandarmilor constănţeni s-au terminat la sfârşitul săptămânii trecute. Din cei 59 de subofiţeri ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Constanţa puşi pe răboj de Ministerul Administraţiei şi Internelor au rămas „în cursă” numai 55, întrucât doi au ieşit la pensie, iar alţi doi au demisionat. După ce au trecut cu brio de interviu, alţi patru subofiţeri şi-au dat demisia. La numărătoarea finală, conducerea IJJ Constanţa a constatat că opt locuri au rămas vacante, pentru care se vor putea înscrie subofiţerii picaţi la interviu. „Pentru aceste opt locuri se va organiza, în câteva zile, un alt concurs, tot sub forma unui interviu pe probleme profesionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Constanţa, mr. Sorin Trancă.

• SOLUŢII • În urma disponibilizărilor, situaţia cea mai dramatică este la instanţele constănţene. Din cei 32 de jandarmi care asigurau paza şi ordinea la cele trei instituţii, au mai rămas doar 20, întrucât 12 au fost daţi afară. Noua reorganizare a IJJ Constanţa a stabilit ca Judecătoria să fie păzită de şapte jandarmi, Tribunalul de patru şi Curtea de Apel de un jandarm. „Aşa ceva nu este posibil. Jandarmii trebuie să asigure sălile de judecată, cele două intrări principale, uşa de acces la birourile judecătorilor şi grefierilor, ceea ce e imposibil cu patru-cinci oameni. Dacă înainte de disponibilizări, jandarmii nu reuşeau să acopere toate sălile, cu atât mai puţin o vor putea face de acum încolo”, a afirmat preşedintele Tribunalului Constanţa, judecător Vasile Cosac-Cărbune. Nu de aceeaşi părere este conducerea IJJ Constanţa, care spune că „se poate asigura ordinea publică la instanţe, chiar dacă a fost redus numărul efectivelor”. Preşedintele Curţii de Apel Constanţa, judecător Nicolae Stanciu, a declarat că în cursul zilei de astăzi se va întâlni cu şefii IJJ Constanţa pentru a găsi soluţii la această problemă.

• PUŞI LA DISPOZIŢIE • La nivelul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” au fost radiate 30 de funcţii, iar subofiţerii clasaţi în urma interviului pe ultimele 30 de locuri, au fost puşi la dispoziţie. Timp de 90 de zile, ei vor veni la serviciu şi vor fi plătiţi doar cu salariul de bază, fără sporuri. Fiind scoşi din activitatea operativă, subofiţerii vor avea un program mai lejer şi vor putea, în această perioadă, să îşi caute un alt loc de muncă.



12