Instanţele constănţene, suprasolicitate şi cu deficit de personal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Instanţele constănţene, suprasolicitate şi cu deficit de personal

Eveniment 16 Septembrie 2009 / 00:00 441 accesări

De cînd a fost numit în funcţia de preşedinte al Tribunalului Constanţa, judecătorul Vasile Cosac-Cărbune s-a trezit cu zeci de probleme pe cap. Venirea lui la şefia instanţei a coincis cu declanşarea protestului magistraţilor, ceea ce l-a determinat să îşi stabilească ca prim obiectiv depăşirea situaţiei create de acest protest. „Am discutat cu colegii pentru a vedea ce soluţii găsim în vederea reducerii volumului mare de dosare. Există şedinţe de judecată unde un judecător are 100 de dosare pe zi, iar din cauza volumului foarte mare de muncă, unii magistraţi au tendinţa de a da termene lungi”, a susţinut Vasile Cosac-Cărbune. El a declarat că instanţa se confruntă, în continuare, cu un deficit de personal, atît la Judecătoria Constanţa, cît şi la Tribunalul Constanţa, mai ales pentru completele care judecă procesele de faliment. „Am făcut adresă către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru suplimentarea numărului de posturi de judecători specializaţi pe legea privind insolvenţa. Potrivit legii nr. 277/2009 de modificare şi completare a legii nr. 85/2006, pînă la sfîrşitul anului vor trebui înfiinţate Secţii de insolvenţă, mai ales că vor fi transferate la Tribunalul Constanţa de la Tribunalul Tulcea un număr de 500 de dosare de failment, în condiţiile în care media de cauze pentru un complet de judecată a acestor procese este de 308!”, a adăugat preşedintele Tribunalului Constanţa.

Opt judecători în concediu de maternitate

La 1 septembrie 2009, schema de personal a Tribunalului Constanţa cuprindea 43 de judecători, din care numai 35 lucrează, opt fiind în concediu pentru creşterea copilului pentru o perioadă de doi ani. În primăvara acestui an a avut loc examenul de promovare în funcţie şi patru judecători au fost avansaţi de la Judecătorie la Tribunal, însă numai unul este activ, în vreme ce trei sînt în concediu de maternitate. „Pentru a face faţă deficitului de personal, vom solicita CSM ocuparea celor trei posturi vacante timp de doi, cît durează concediul de maternitate, de la Tribunal, prin valorificarea cererilor formulate de judecătorii de la Judecătorie ce au promovat examenul, dar nu au avut locuri de avansare. Ideal ar fi şi mărirea schemei de personal pentru a face faţă volumului mare de activitate, întrucît există tendinţa de creştere a numărului de dosare pe toate secţiile instanţelor!”, a mai spus Vasile Cosac-Cărbune.

Magistrat de şapte ani

Preşedintele Tribunalului Constanţa, Vasile Cosac-Cărbune, a terminat Facultatea de Drept în anul 1980, o vreme a activat ca avocat, iar în 2002 a intrat în magistratură, specializîndu-se în materie civilă. O perioadă nu a putut să lucreze la Tribunalul Constanţa pentru că soţia lui era judecător acolo, la Secţia Comercială, fiind astfel incompatibil. El speră ca, odată cu primirea şefiei instanţei, să dezvolte o colaborare frumoasă cu personalul auxiliar, căruia nu vrea să îi impună deciziile lui, ci doreşte să discute şi să asculte şi propunerile grefierilor şi arhivarilor. „Dacă nu ai o echipă bine închegată, cu care să lucrezi şi, mai ales, să comunici permanent, nu vei reuşi niciodată să ai rezultate bune în muncă!”, este de părere Vasile Cosac-Cărbune.



12