Instituirea regimului prezidențial în Turcia, prioritatea viitorului premier

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Instituirea regimului prezidențial în Turcia, prioritatea viitorului premier

Externe 22 Mai 2016 / 19:44 375 accesări
Binali Yildirim

Binali Yildirim

Binali Yildirim, viitorul premier turc, a declarat duminică, la Congresul Extraordinar al Partidului Justiție și Dezvoltare, AKP, că tranziția către un sistem prezidențial, cerută de președintele Recep Tayyip Erdogan, este o prioritate pentru Turcia, potrivit Agerpres. ”Ceea ce trebuie să facem cu prioritate este să trecem de la situația de facto actuală la o situație legală, schimbând Constituția pentru un regim politic prezidențial”, a explicat Yildirim în intervenția sa la congresul în urma căruia el va deveni și noul președinte al partidului de guvernământ, fiind, de altfel, singurul candidat pentru acest post deținut anterior de fostul premier Ahmet Davutoglu. Referindu-se la președintele Erdogan, Binali Yildirim l-a descris pe acesta drept ”un arhitect al Turciei iluminate” și ”un om al poporului”.

Pe de altă parte, viitorul premier turc a cerut Uniunii Europene să pună capăt confuziei pe tema aderării Turciei la blocul comunitar, reacție care survine după ce mai mulți lideri europeni au exprimat serioase îndoieli cu privire la această aderare, premierul britanic, David Cameron, estimând în aceeași zi că ”vor trece decenii până când s-ar putea materializa o eventuală intrare a Turciei în UE”. Binali Yildirim a folosit termenul ”confuzie” și când a vorbit despre abordarea UE față de problema migrației. Blocul comunitar și Turcia au încheiat, în luna martie, un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE i-a promis, în schimb, un ajutor financiar inițial de trei miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize și deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum și preluarea direct din Turcia a unui număr de migranți sirieni echivalent cu cel al migranților returnați din Grecia către teritoriul turc. Dar recent s-au înmulțit neînțelegerile și schimburile de replici între Ankara și Bruxelles pe tema acestui acord, a cărui aplicare riscă să fie pusă sub semnul întrebării.

Înaintea declarațiilor prin care unii responsabili europeni și-au exprimat scepticismul față de o eventuală aderare a Turciei la UE chiar și într-un orizont de timp mai îndepărtat, președintele Erdogan a respins categoric modificarea legislației antiteroriste, una dintre condițiile puse de UE pentru eliminarea vizelor. În plus, purtătorul de cuvânt al președinției turce a acuzat, vineri, blocul comunitar că încă nu a dat Turciei nimic din cei trei miliarde de euro promiși pentru refugiații sirieni aflați pe teritoriul turc, relatează Agerpres.

Taguri articol


12