Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală confirmă gripa aviară la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală confirmă gripa aviară la Constanța

Sănătate 25 Ianuarie 2017 / 15:42 1841 accesări

Virusul gripei aviare (subtipul H5N8) a fost confirmat de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București în cazul a 17 probe prelevate de la cadavre de lebede recoltate din diferite zone ale județului Constanţa, iar DSVSA anunţă controale în exploatațiile comerciale de păsări.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate, în cursul lunilor noiembrie și decembrie 2016 şi ianuarie 2017, de la 17 cadavre de lebede recoltate din diferite zone de pe raza județului Constanţa, au anunțat, miercuri, preprezentanții DSVSA Constanța.

Cele mai multe dintre păsările moarte, nouă exemplare, au fost recoltate din apele Portului Constanţa, iar restul din zona Portului Turistic Tomis din Constanţa, Portului Mangalia și zona de dig din Eforie Sud.

Potrivit Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, numai în data de 24 ianuarie au fost prelevate, în total, 38 de probe de la păsări sălbatice găsite moarte - din care 30 de la lebede, iar restul de pescăruși, cormorani și lișițe, recoltate din Portul Turistic Tomis, din Eforie Sud, Mangalia şi Costinești şi trimise în vederea efectuării determinărilor de laborator.

La DSVSA Constanța a fost instituit un serviciu de permanență, iar în situația în care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se va deplasa, cu mijloc auto specializat, pentru ridicarea oricăror cadavre de păsări, în vederea trimiterii acestora pentru analize.

"Ca urmare, se mențin măsurile dispuse și întreprinse de ANSVSA, odată cu declararea focarului de influență aviară, din data de 28 noiembrie 2016”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Constanța, în care se precizează că durata măsurilor aplicate în zona de protecţie este de 30 zile de la data ultimului caz pozitiv înregistrat la păsări sălbatice.

De asemenea, ca măsură suplimentară, DSVSA a decis efectuarea de controale oficiale în toate exploatațiile comerciale de păsări de pe raza județului Constanţa.



12